ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύξηση αντικειμενικών αξιών 20% δείχνουν τα τελευταία στοιχεία των εκτιμητών

16:45 - 13 Φεβ 2020 | Ακίνητα
Αύξηση αντικειμενικών αξιών 20% δείχνουν τα τελευταία στοιχεία των εκτιμητών
Αυξήσεις αναμένονται στις νέες αντικειμενικές των ακινήτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις έχουν καταγράψει οι τιμές πώλησης των κατοικιών σε συνοικίες του αθηναϊκού κέντρου, στα δυτικά προάστια της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, στα νησιά και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Οι αυξήσεις των τιμών πώλησης αναμένεται να συμπαρασύρουν και τις τιμές, με βάση τις οποίες η Εφορία υπολογίζει όλους τους φόρους, που βαρύνουν τα ακίνητα. Οι φόροι αυτοί είναι ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος μεταβίβασης, οι φόροι γονικής παροχής, δωρεάς, κληρονομιάς, τα τεκμήρια για τις κατοικίες, καθώς και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία, που έχουν συγκεντρώσει οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων, δείχνουν αυξήσεις σε χιλιάδες τιμές ζώνης σε ολόκληρη τη χώρα, που κατά μέσο όρο κινούνται στο 20%.

Μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, οι εκτιμητές θα πρέπει να έχουν έτοιμες τις νέες αντικειμενικές αξίες για το 50% των περιοχών, ενώ το υπόλοιπο 50% θα πρέπει να παραδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών έως τις 17 Μαρτίου.

Τιμή ζώνης

Βάσει της σημερινής εικόνας της αγοράς, οι περιοχές, στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν σημαντικά, είναι κυρίως αυτές όπου καταγράφεται μεγάλη διαφορά μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών.

Ενδεικτικά, όσον αφορά τις τιμές σε περιοχές της Αττικής, στην Αγία Παρασκευή η μέση ανώτερη εμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 3.150 €/τ.μ., ενώ η ανώτερη τιμή ζώνης ανέρχεται στα 1.800 €/τ.μ. Στον Χολαργό, η μέση ανώτερη εμπορική τιμή φτάνει τα 3.000 €/τ.μ. και η ανώτερη τιμή ζώνης τα 1.800 €/τ.μ. Αντίθετα, στην Καλλιθέα, η μέση ανώτερη εμπορική τιμή αγγίζει τα 1.350 €/τ.μ. και η ανώτερη τιμή ζώνης τα 1.650 €/τ.μ. Στον Πειραιά, η μέση ανώτερη εμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 2.850 €/τ.μ. και η ανώτερη τιμή ζώνης στα 2.800 €/τ.μ.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές εκτός Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, η μέση ανώτερη εμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 5.000 €/τ.μ. και η ανώτερη τιμή ζώνης στα 4.850 €/τ.μ. Στο Βόλο, η μέση ανώτερη εμπορική τιμή αγγίζει τα 1.750 €/τ.μ. και η ανώτερη τιμή ζώνης τα 1.700 €/τ.μ. Τέλος, στα Ιωάννινα, η μέση ανώτερη εμπορική τιμή ανέρχεται στα 1.400 €/τ.μ., με την ανώτερη τιμή ζώνης να κινείται κι αυτή στα 1.400 €/τ.μ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.