ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακίνητα:Διαφορετικές ταχύτητες, επιστροφή του αέρα και ελλείψεις σε καλά γραφεία

12:11 - 22 Φεβ 2020 | Ακίνητα
Ακίνητα:Διαφορετικές ταχύτητες, επιστροφή του αέρα και ελλείψεις σε καλά γραφεία
Σε δυο ταχύτητες κινείται η αγορά ακινήτων σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο 2ο Conference με θέμα «Ώρα για Επενδύσεις στην Ελλάδα» την περασμένη Πέμπτη ο Παναγιώτης Χαραλαμπόπουλος εκτιμητής ακινήτων της Solum Property Solutions.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε αγορές κατοικιών, τόνισε ότι ήδη κάποιες περιοχές βρίσκονται σε επίπεδα τιμών προ κρίσης. Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο η τάση αυτή δεν ισχύει για όλες τις περιοχές, και υπάρχουν και κάποιες που βρίσκονται 60% κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα. Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο αλλά και πληροφορίες από στελέχη της αγοράς το μεγαλύτερο ποσοστό αγορών γίνεται από Έλληνες με χρήματα που υπήρχαν «σε ύπνωση» και όχι από ξένους. Ουσιαστικά οι περισσότερες από αυτές τις αγορές δε γίνονται με τραπεζικό δανεισμό, αλλά με μετρητά που πλέον βγαίνουν στην επιφάνεια. 

Παράλληλα ο κ. Χαραλαμπόπουλος προέβλεψε ότι σύντομα πολλοί που απέκτησαν ακίνητα για βραχυχρόνιες μισθώσεις θα στραφούν προς τις αστικές μισθώσεις μια και δεν αναμένεται να διατηρηθεί η υφιστάμενη διαφορά αποδόσεων 

Σε σχέση με τα ξενοδοχειακά ακίνητα τόνισε ότι πλέον έχουν θετικό πρόστιμο σε σχέση με το 2013 καθώς, κυρίως, η Αθήνα έχει εδραιωθεί ως προορισμός και όχι ως ενδιάμεσος σταθμός. Επίσης τα γραφεία έχουν υψηλή ζήτηση από το εξωτερικό αλλά δεν υπάρχει προσφορά για κατηγορία «class A» (2-3 ετών) αλλά ανακαινίζονται χώροι ενώ και για τα εμπορικά καταστήματα υπάρχει ζήτηση αλλά όχι σε όλες τις περιοχές, παρά μόνο για τις εμπορικές περιοχές. Επίσης ανέφερε ότι επιστρέφει ο «αέρας» αλλά για ακίνητα σε κεντρικούς, εμπορικούς, άξονες και περιοχές.

Εκ μέρους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας ο Χάρης Λαμπρόπουλος είπε ότι ευκαιρίες και πλεονεκτήματα για να αξιοποιήσουμε, υπάρχουν.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η χώρα παρέχει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε μια σειρά από τομείς: στον τουρισμό, στην ενέργεια, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στα δίκτυα, στο εμπόριο, στη φαρμακευτική βιομηχανία, στη μεταποίηση, στη ναυτιλία. Ευκαιρίες υπάρχουν και στο πλαίσιο της αξιοποίησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο: μέσα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ή μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με ιδιώτες επενδυτές.

Επίσης, υπάρχει ένα ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό, με υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και ανταγωνιστικότητα κόστους ενώ σημείωσε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.