ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς θα σας «κουρέψουν» τη σύνταξη

23:14 - 03 Νοε 2011 | Εργασιακά
Το ακαθάριστο ποσό της κύριας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων θα αποτελεί τη βάση επί της οποίας θα υπολογιστεί η μείωση που θα ισχύσει από την 1η-11-2011 και υπολογίζεται στο 40% για το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ για τους συνταξιούχους των φορέων κύριας ασφάλισης, αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας.

Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η μείωση διακόπτεται από την πρώτη του επόμενου μήνα από εκείνον κατά τον οποίο συμπληρώνεται το 55ο έτος της ηλικίας.

Από τη μείωση εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων, μεταξύ των οποίων οι εξής:

α. Οι συνταξιούχοι αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας.

β. Τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων και οι ορφανικές οικογένειες.

γ. Οι ιπτάμενοι και οι χειριστές που αναγκάστηκαν σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της πρώην Ολυμπιακής Α. Ε.

δ. Ασφαλισμένοι οι οποίοι πάσχουν από ανίατες νόσους (αιμορροφιλικοί, μεταμοσχευόμενοι από συμπαγή όργανα, οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, από μεσογειακή αναιμία που λαμβάνουν σύνταξη με βάση τον ν. 612/77, οι συνταξιούχοι που παίρνουν το εξωιδρυματικό επίδομα και πάσχουν από μυασθένεια, ακρωτηριασμό, φωκομέλεια, σκλήρυνση κατά πλάκας), οι συνταξιούχοι γονείς, αδέλφια και οι σύζυγοι αναπήρων καθώς και τα συνταξιούχα ορφανά και από τους δύο γονείς παιδιά.

ε. Οσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με το καθεστώς των υπερβαρέων επαγγελμάτων, δηλαδή συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις ειδικές προϋποθέσεις λόγω απασχόλησης σε μεταλλεία - λιγνιτωρυχεία - υποθαλάσσιες εργασίες, για τους οποίους έχει καταβληθεί το ειδικό πρόσθετο αυξημένο επασφάλιστρο, καθώς και οι συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΔΕΗ με τις ειδικές προϋποθέσεις λόγω απασχόλησης σε ορυχεία, σταθμούς παραγωγής και δίκτυα και για τους οποίους έχει καταβληθεί το ειδικό αυξημένο πρόσθετο επασφάλιστρο.

στ. Οσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35 τουλάχιστον έτη πραγματικής ασφάλισης, άρα και όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις περί 37ετίας όπου δεν απαιτείτο η συμπλήρωση ορίου ηλικίας.

ζ. Οι συνταξιούχοι του NAT. Tόσο η μείωση για τους κάτω των 55 ετών όσο και η δεύτερη μείωση για το ποσό σύνταξης άνω των 1.200 ευρώ ισχύουν από 1ης-1-2011. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη μείωση, η εγκύκλιος προσβλέπει στη μείωση κατά 20% του ποσού της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200,00 ευρώ των συνταξιούχων του NAT και των φορέων κύριας ασφάλισης, αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στη μείωση της προηγούμενης ρύθμισης.

Και σε αυτή την περίπτωση λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της κύριας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Η μείωση γίνεται σε κάθε κύρια σύνταξη, που λαμβάνει ο συνταξιούχος, η οποία υπερβαίνει το ποσό των 1.200,00 ευρώ και δεν υπολογίζεται επί του αθροίσματος των ποσών δύο ή περισσοτέρων κύριων συντάξεων που τυχόν λαμβάνει ο συνταξιούχος.

Από την ανωτέρω μείωση εξαιρούνται μόνο:

1. Οι συνταξιούχοι αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας.

2. Τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων και οι ορφανικές οικογένειες αυτών.

3. Οι συνταξιούχοι πάσχοντες από ανίατες ασθένειες.

Περισσότερα θέματα για την τσέπη σας, στο eranistis.eu

Τελευταία τροποποίηση στις 16:15 - 22 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.