ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Που θα βρείτε δουλειά το 2013

14:24 - 06 Δεκ 2012 | Εργασιακά
Οι χώρες με τις ισχυρότερες προσδοκίες προσλήψεων είναι η Ταϊβάν, η Ινδία, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Κολομβία και ο Παναμάς. Αντίθετα, οι χώρες με τις λιγότερες ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία αναμένεται να είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ολλανδία, με τους Ολλανδούς εργοδότες να αναφέρουν τα πιο εξασθενημένα σχέδια προσλήψεων από την έναρξη της Έρευνας στη χώρα, πριν από 10 σχεδόν χρόνια.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την τριμηνιαία έρευνα της Manpower, η οποία στην Ελλάδα διαπιστώνει ένα εφιαλτικό πρώτο τρίμηνο για το 2013, σε ό,τι αφορά στην ανεργία, μολονότι εμφανίζονται δειλές ενδείξεις σταθεροποίησης. Ο ρυθμός των απολύσεων δείχνει να επιβραδύνεται και οι προοπτικές απασχόλησης για το Α’ τρίμηνο του 2013 ενισχύονται σε πέντε από τους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας, τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όσο και με το Α’ τρίμηνο του 2012.

Κλάδοι με τη μεγαλύτερη ανεργία

Οι δυσμενέστερες προοπτικές αναφέρονται από τους εργοδότες στους τομείς του Τουρισμού και του Χονδρικού & Λιανικού Εμπορίου, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -20% και -18% αντίστοιχα. Τα ποσοστά αυτά αφορούν στις προβλεπόμενες μειώσεις προσωπικού. Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις και στον τομέα των Κατασκευών, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -16%, όπως και στον τομέα της Μεταποίησης, όπου οι Προοπτικές διαμορφώνονται στο -15%. Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -12% αναφέρονται στον τομέα της Γεωργίας, στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση και στον τομέα Μεταφορές & Επικοινωνίες. 

Θετικές ενδείξεις

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο δείκτης της απασχόλησης ενισχύεται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι Προοπτικές του τομέα Δημόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες ενισχύονται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού αναφέρουν βελτίωση της τάξης των 9 ποσοστιαίων μονάδων. Οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών. Αντίθετα, εξασθενημένα καταγράφονται τα σχέδια προσλήψεων σε τρεις τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης του τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση, να καταγράφονται μειωμένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικότερη την αύξηση κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Δημόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες. Οι εργοδότες του τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις αναφέρουν βελτίωση 7 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ σε τρεις τομείς (Γεωργία, Κατασκευές και Χονδρικό & Λιανικό Εμπόριο) αναφέρονται αυξήσεις 6 ποσοστιαίων μονάδων. Ωστόσο, οι προθέσεις προσλήψεων εξασθενούν σε δύο τομείς: οι Προοπτικές στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση μειώνονται κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στον τομέα του Τουρισμού η μείωση φτάνει τις 12 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκρίσεις ανά γεωγραφική περιοχή

Μείωση του αριθμού των απασχολούμενων προβλέπουν οι εργοδότες και στις δύο περιφέρειες για το ερχόμενο τρίμηνο. Οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρουν δυσοίωνες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -18%, ενώ οι Προοπτικές για την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής καταγράφονται στο -10%. Σε σύγκριση με το Δ’ Τρίμηνο του 2012, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, αλλά αποδυναμώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Προοπτικές βελτιώνονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής. Ωστόσο, οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρουν μείωση της τάξης των 3 ποσοστιαίων μονάδων.

Διεθνείς συγκρίσεις

Περισσότεροι από 65.000 υπεύθυνοι προσλήψεων από 42 χώρες συμμετείχαν στην τριμηνιαία Έρευνα της Manpower για τη σφυγμομέτρηση των προσδοκιών προσλήψεων των εργοδοτών για το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος 2013. Η Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι εργοδότες στην παγκόσμια αγορά εργασίας αναμένουν κάποιο βαθμό θετικής δραστηριότητας προσλήψεων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, η αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά κάνει τους εργοδότες διστακτικούς στο να επενδύσουν, ακόμη και όταν η επένδυση αφορά σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο βαθμός εμπιστοσύνης των εργοδοτών εμφανίζει σημάδια κόπωσης στις περισσότερες χώρες που συμμετείχαν στην Έρευνα: σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ο δείκτης των προοπτικών προσλήψεων εμφανίζει κάμψη σε 29 από τις 42 χώρες, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο τα σχέδια προσλήψεων φθίνουν σε 21 χώρες. Ωστόσο, από χρόνο σε χρόνο ο δείκτης της απασχόλησης καταγράφει βελτίωση ή παραμένει σταθερός σε 13 χώρες.

 

Περισσότερα ενδιαφέροντα θέματα για το site σας ή τα έντυπά σας στο NewsPark.eu/Magazino

Τελευταία τροποποίηση στις 14:44 - 06 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.