ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Σηκώνουν" εισφορές από ασφαλιστικά ταμεία

10:26 - 11 Νοε 2013 | Εργασιακά
Σε «ανάληψη» των εισφορών τους από τα ασφαλιστικά ταμεία προχωρούν όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι θορυβημένοι από τις αλλαγές που αναμένονται το 2014.
Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής» δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που έχουν προχωρήσει σε ανάληψη των εισφορών τους από τα ταμεία πρόνοιας και επικουρικής ασφάλισης των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών αλλά και των τραπεζών.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 οι σχετικές αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά 15% σε σχέση με πέρσι.

Αιτίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι οι φόβοι για «κούρεμα» στα ταμεία, αλλά και η οικονομική ανέχεια, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν ως ύστατη λύση - για να σωθούν από τα χρέη και την ανεργία - το συνταξιοδοτικό πρόγραμμά τους.

Ωστόσο, η ανάληψη των εισφορών σημαίνει αυτόματα άμεση διακοπή της ασφάλισής τους, ενώ για να μπορεί κάποιος να πάρει τις εισφορές του θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τρία χρόνια καταβολής εισφορών.

Τα ταμεία που έχουν δεχθεί ανάλογες αιτήσεις είναι τέσσερα:

-Το ταμείο εφάπαξ ΔΕΚΟ: Το ταμείο έχει δεχθεί περίπου 450 αιτήσεις, οι περισσότερες από απολυμένους της πρώην ΕΡΤ, ενώ το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που ανακοινώθηκε στον ΟΤΕ αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των αιτούντων.

- Το επικουρικό ταμείο ορισμένων τραπεζών όπου μάλιστα, ένας από τους συλλόγους εργαζομένων ζήτησε μαζικά τις εισφορές των μελών του. Να σημειωθεί πως από το 2005 οι νεοπροσληφθέντες στις τράπεζες υπάγονται στο ΙΚΑ.

-Τα επικουρικά ταμεία ιδιωτικών υπαλλήλων (εμποροϋπάλληλοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι κ.α.) οι οποίοι λόγω ανεργίας και προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους κάνουν ανάληψη των εισφορών τους.

-Τα ταμεία πρόνοιας ιδιωτικών υπαλλήλων, που ασφαλίζει τους εργαζομένους σε βιομηχανίες, εταιρίες μετάλλου, λιμάνια, ξενοδοχεία, φαρμακοβιομηχανίες κ.α. για την καταβολή εφάπαξ. Μέχρι στιγμής το ΤΑΠΙΤ έχει λάβει 2.400 αιτήσεις, ενώ ο μέσος όρος του ποσού επιστροφής ανέρχεται στα 7.000 ευρώ.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται και η κίνηση των φαρμακοποιών: Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σήκωσε περί τα 50.000.000 ευρώ από το αποθεματικό του, ώστε να ιδρύσει ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που θα ονομάζεται Επαγγελματικό Ταμείο Φαρμακοποιών, για να προστατευτεί από ένα νέο «κούρεμα».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.