ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην τελική ευθεία το νέο Εργασιακό

10:31 - 03 Αυγ 2016 | Εργασιακά
Στην τελική ευθεία το νέο Εργασιακό
Στην τελική ευθεία μπαίνει η προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να «διεθνοποιήσει» το νέο Εργασιακό, βρίσκοντας συμμαχίες, προκειμένου να αναχαιτίσει τις πιέσεις του ΔΝΤ για μείωση του κατώτατου μισθού και πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίεςr στις 12-14 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τελική - πιθανότατα - συνάντηση της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει συστήσει το υπουργείο Εργασίας και οι Θεσμοί, προκειμένου να συντάξει ένα πόρισμα για το πώς μπορεί να ευθυγραμμιστούν οι ελληνικές εργασιακές σχέσεις (συλλογικές συμβάσεις, συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις) με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

 

Οπως αναφέρει το capital.gr, το πόρισμα της εν λόγω επιτροπής θα περάσει αμέσως μετά από την κρίση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) πριν ξεκινήσει - στη βάση του εν λόγω πορίσματος και των συμπερασμάτων  του  ILO-  η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Πριν, όμως, ξεκινήσει η διαπραγμάτευση κυβέρνησης - Θεσμών για το νέο Εργασιακό, το υπουργείο Εργασίας θα διοργανώσει διεθνές συνέδριο στην Αθήνα μεταξύ 16 και 17 Σεπτεμβρίου με το ίδιο θέμα, καλώντας Ευρωπαίους υπουργούς Εργασίας, οι οποίοι διακατέχονται από παρόμοιες αντιλήψεις με την ελληνική πλευρά, αλλά και εκπροσώπους ευρωπαϊκών συνδικάτων.

 

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ελπίζει στην παραπέρα ομογενοποίηση του «εθνικού μετώπου», το οποίο και επιχειρεί να οικοδομήσει αφ'ενός με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) και αφ'ετέρου με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα. Στη συνδικαλιστική πλευρά του "εθνικού μετώπου", έχει σημειωθεί μία ορισμένη πρόοδος μετά από την υπογραφή της κοινής δήλωσης ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων στις 19.7.2016, παρά τις μετέπειτα διαφοροποιήσεις του ΣΕΒ. Αντίθετα, στην πολιτική πλευρά του εν λόγω «μετώπου» δεν έχει υπάρξει καμία θετική - για την κυβέρνηση - εξέλιξη.

 

Η παραπέρα ανάπτυξη του «εθνικού μετώπου» δεν διασφαλίζει, από μόνη της, μία έκβαση στην  διαπραγμάτευση κυβέρνησης - Θεσμών για το νέο Εργασιακό που να ικανοποιεί την  ελληνική πλευρά. Το ΔΝΤ, πριν καν κλείσει η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό (δηλ. ήδη από τον περασμένο Απρίλιο), έχει εκφράσει τη βούληση για παραπέρα ευελιξία στην αγορά εργασίας, ενώ σε διαδοχικές εκθέσεις του, έχει επισημάνει το πόσο «υψηλός» είναι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν πως σε αυτό το πεδίο θα επικεντρωθεί η κόντρα κυβέρνησης - ΔΝΤ σε σχέση με το νέο Εργασιακό, με στελέχη της κυβέρνησης να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρεθεί μία «μέση λύση», δηλαδή να μην μειωθεί ο εθνικός κατώτατος μισθός, αλλά να δοθεί μία δυνατότητα, κάτω από αυστηρά καθορισμένες προϋποθέσεις,  για έναν κατώτερο από τον… εθνικό κατώτατο μισθό, σε επίπεδο επιχείρησης, έπειτα από κοινή συμφωνία εργοδότη-εργαζομένων.

 

  • Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης που αφορά στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι Θεσμοί φαίνονται αμετακίνητοι από τη θέση τους να καθορίζεται ο εθνικός κατώτατος μισθός από την κυβέρνηση, αλλά και σχετικά με την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, έναντι των κλαδικών.
  • Στο πεδίο της σύγκρουσης κυβέρνησης - Θεσμών που αφορά στο θεσμικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός με την αφαίρεση της δυνατότητας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να αποφασίζει για αυτό το θέμα, με τον όρο ότι δεν θα αυξηθεί το επιτρεπόμενο ποσοστό των ομαδικών απολύσεων, από το 5% στο 10%, στις επιχειρήσεις με 100 έως 300 μόνιμους εργαζομένους.
  •  Όσον αφορά στο συνδικαλιστικό νόμο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης - Θεσμών για τον παραπέρα «εκδημοκρατισμό» του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργία και τη μείωση ή/και κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα συνδικάτα.
 
Τελευταία τροποποίηση στις 10:58 - 03 Αυγ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.