ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγώνας δρόμου για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις στο Aσφαλιστικό

09:46 - 02 Νοε 2016 | Εργασιακά
Αγώνας δρόμου για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις στο Aσφαλιστικό
Σε δύσκολο σταυρόλεξο για την κυβέρνηση εξελίσσεται η πορεία υλοποίησης δεσμεύσεων για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, αλλά και των κοινωνικών επιδομάτων, που αποτελεί σημείο αιχμής για την αξιολόγηση μαζί με τα εργασιακά. Έτσι χτες στο υπουργείο Οικονομικών έγινε μια σειρά συσκέψεων καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς ώστε να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί.
Στο Ασφαλιστικό δύο μήνες έχουν μείνει (1.1.2017) μέχρι τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στον οποίο θα ενταχθούν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης (πχ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ κλπ). Παράλληλα τρέχει η προσπάθεια για τον επαναϋπολογισμό των κύριων συντάξεων, της αντιμετώπισης των «προσωπικών διαφορών», την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών των επαγγελματιών και των αγροτών με βάση το εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία, την ενοποίηση των οικονομικών, διοικητικών και πληροφορικών συστημάτων των υπαρχόντων ταμείων.
 
Γι` αυτό έχουν συσταθεί σχετικές ομάδες εργασίας εδώ κι ένα μήνα περίπου στο υπουργείο Εργασίας ώστε να τηρηθούν τα σφικτά χρονοδιαγράμματα που έχουν θέσει οι θεσμοί. Με βάση, μάλιστα,  την Υπουργική Απόφαση  που εκδόθηκε στις 8.6.2016 καθορίζεται το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να έχει επανυπολογιστεί το 10% των συντάξεων στις 31.12.2016, το 40% μέχρι τις 31.3.2017, το 70% μέχρι τις 30.9.2017 και το 100% μέχρι τις 30.9.2016. Μάλιστα, αυτή η διαδικασία έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση στο ΔΝΤ για την ανάγκη μείωσης συντάξεων, ώστε να υπάρχει η συνθήκη της βιωσιμότητας στο νέο Ασφαλιστικό.
 
Επίσης προβλέπεται η επιβολή εισφοράς  26,9% επί του δηλωθέντος εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και αυταπασχολουμένων (20% για κύρια ασφάλιση και 6,9% για ΕΟΠΥΥ), αλλά και του 20,9% στους αγρότες (14% για κύρια ασφάλιση, 6,9% για ΕΟΠΥΥ) από 1.1.2017.
 
Μπορεί όλα αυτά τα ζητήματα να μην «πειράζουν» τον πυρήνα του Σσφαλιστικού ωστόσο αποτελούν κομβικά σημεία που αναμφισβήτητα μπορεί να επηρεάσουν και τα ποσά που τελικώς θα καταβάλλονται, ειδικά καθώς και ο υπολογισμός της σύνταξης βασίζεται και σε εκτιμήσεις για την δημοσιονομική βάση αλλά και για το μεκροοικονομικό σενάριο.
 
Διαψεύσεις από την κυβέρνηση
Πάντως κατηγορηματικά διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές αναφορές των ΜΜΕ ότι ετέθη θέμα ασφαλιστικού στη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αναφορές του τύπου σε έγγραφο προς την Ολλανδική Βουλή του  προέδρου του Eurogroup και υπ. Οικονομικών της Ολλανδίας  του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ατζέντα του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου αναφέρεται ότι για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση θεωρείται κλειδί το Aσφαλιστικό. Όπως τονίζεται στη συζήτηση με τους θεσμούς έγινε αναφορά για την αναθεώρηση των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων κάτι που εκ παραδρομής ή λανθασμένης μετάφρασης του Ολλανδικού εγγράφου καταγράφηκε από μερίδα του τύπου ως άνοιγμα ασφαλιστικού.
 
Μάλιστα, επισημαίνεται ότι:
 
·         Το ασφαλιστικό, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως  και ο αρμόδιος υπουργός,  έχει ολοκληρωθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση. Ως εκ τούτου, "άνοιγμα του ασφαλιστικού" εκ νέου δεν υφίσταται.
·         Το ασφαλιστικό δεν αποτελεί μέρος των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης. Ουδέποτε, κατά τις συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό.
·         Αυτό που αποτελεί μέρος της δεύτερης αξιολόγησης είναι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, θέμα στο οποίο προφανώς αναφερόταν ο κ. Ντάισελμπλουμ.
 
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά από σύσκεψη το μεσημέρι στο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι «το ασφαλιστικό έχει κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση και αυτό που γίνεται τώρα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου και η λειτουγία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» καθώς εκκρεμεί η έκδοση σειράς αποφάσεων και εγκυκλίων. Είναι «ένα πολύ δύσκολο έργο», πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «όλες οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι θα εκδοθούν στην ώρα τους».
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.