ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια επιδόματα «θυσιάζονται» για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης

10:21 - 02 Νοε 2016 | Εργασιακά
Ποια επιδόματα «θυσιάζονται» για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης
Η αναμόρφωση ολόκληρου του πλαισίου κοινωνικής προστασίας αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς οι θεσμοί εκτιμούν ότι στην Ελλάδα πολλά χρήματα πηγαίνουν σε δράσεις που δεν πιάνουν τόπο. Δηλαδή επιδόματα, φοροαπαλλαγές για ομάδες πληθυσμού πάνε «στράφι» κι έτσι ποσά σπαταλούνται χωρίς να απομειώνουν τη φτώχεια.

Επίσης κεντρικός χαρακτήρας, σύμφωνα με τους Θεσμούς, στο όλο σύστημα είναι ο κατακερματισμός που δημιουργεί «τρύπες» σπατάλης. Αυτή τη μόνιμη παθογένεια της Ελληνικής πολιτείας, που δεν μπόρεσε κανείς δεκαετίες να λύσει παρά τις διαπιστώσεις εδώ και χρόνια από φορείς όπως ο ΟΟΣΑ, ήρθε το κουαρτέτο να θεραπεύσει, στη βάση μελέτης της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει δοθεί στην ελληνική πλευρά.

 

Κεντρικό στοιχείο στη μεταρρύθμιση αυτή αποτελεί η εισαγωγή στον "οπλισμό κοινωνικής" προστασίας της χώρας του θεσμού του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης  (ΚΕΑ) ή αλλιώς Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που θα πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται ευρέως το 2017. Ωστόσο το θέμα των πόρων είναι το κεντρικό, όπως και του υπολογισμού του ποιοι δικαιούνται αυτής της «χορηγίας». Υπόθεση δύσκολη σε μια χώρα που τα στατιστικά δεν ήταν και τα καλύτερα δυνατά.
 
Χτες στο Υπ. Οικονομικών έγινε πολύωρη σύσκεψη για το θέμα υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν  ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκης.  Η σύσκεψη, σύμφωνα με πηγές, ήταν προπαρασκευαστική εν όψει της δεύτερης φάσης διαπραγμάτευσης. Ουσιαστικά η Ελληνική πλευρά γραμμή – γραμμή προσπαθεί να δει ποιοι σήμερα παίρνουν ειδικά επιδόματα, πόσα χρήματα δαπανώνται και πού μπορεί να διασφαλιστούν πόροι για το λεγόμενο ΚΕΑ.
 
Σύμφωνα με τους θεσμούς θα πρέπει να υπάρξει  εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ για τον Προϋπολογισμό του 2017, ώστε να υπάρξει ένα «μαξιλάρι» για τον σχετικό κωδικό για το ΚΕΑ. Για τους Θεσμούς απαιτούνται 760 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα από το νέο έτος. 
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης το ποσό των 400 εκατ. ευρώ, είναι υπερβολικό, καθώς η πορεία του συμμαζέματος δαπανών και ο εξορθολογισμός των ήδη χορηγούμενων επιδομάτων θα δώσει τους απαιτούμενους πόρους. Χτες μάλιστα ο  υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι «όπου υπάρχουν επικαλύψεις με το ΚΕΑ δεν υπάρχει  λόγος να παραμείνουν». Σύμφωνα με πηγές του Υπ. Οικονομικών «στο θέμα του ΚΕΑ, του ελάχιστου εγγυημένου όπως αλλιώς λέγεται, υπάρχουν τρεις τρόποι χρηματοδότησης. Μέσα από την αναθεώρηση των πολιτικών παροχής κάποιων επιδομάτων, όχι όμως όλων (το επίδομα θέρμανσης, τα αναπηρικά, οικογενειακά παραμένουν, μάλιστα τα οικογενειακά μόνο να αυξηθούν μπορούν καθώς η Ελλάδα είναι στον «πάτο της Ευρώπης), τη συνολική δημοσιονομική βάση και την αναθεώρηση σειράς δαπανών των υπουργείων που είναι σε εξέλιξη. Το τέλος Νοέμβρη τελειώνει για τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού. Το 2017 θα γίνει σε όλα τα άλλα βάσει και του προγράμματος.»
 
Σημειώνεται ότι επιδόματα που τώρα βαίνουν προς κατάργηση υπήρχαν κανονικά στο αρχικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2017... Αν εξαιρεθούν το επίδομα θέρμανσης, τα οικογενειακά και τα επιδόματα αναπήρων στη λίστα των υπό εξέταση επιδομάτων θα μπορούσαν αν ενταχθούν πχ: 
-Οι παροχές διακοπών σε ανέργους.
-Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.
-Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ.
- Η στήριξη φοιτητών και η είσοδος εισοδηματικών κριτηρίων
-Οι χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου.
-Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και τα αντίστοιχα για την τρίτη ηλικία.
-Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.  
-Οι διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας.
-Τα προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες.
 
Ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά την κυβέρνηση καθώς οι κινήσεις της στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης θα απασχολήσουν το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 7 Νοεμβρίου, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ σε επιστολή του προς την ολλανδική Βουλή.
 
Νωρίτερα, την προσεχή Παρασκευή 4 Νοεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ενημερώσει τον επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ για το σημείο που έχουν φτάσει οι εξ’ αποστάσεως συζητήσεις με τους Θεσμούς.  
 
Το δημοσιονομικό κριτήριο για το ΚΕΑ 
Πάντως η αμφισβήτηση για την πορεία των δημοσιονομικών που ήλθε στην τελευταία επίσκεψη  των Θεσμών οδήγησε την κυβέρνηση να αναζητήσει επαρκή τεκμηρίωση ώστε να καταφέρει να πείσει το κουαρτέτο για την ύπαρξη πόρων. Σύμφωνα με παράγοντες το Υπ. Οικονομικών το ΚΕΑ δε συνδέεται με την πορεία των εσόδων, ωστόσο είναι προφανές ότι η εντός στόχων υλοποίηση του προϋπολογισμού δίνει ένα οικονομικό ανάχωμα. Μόνο που οι Θεσμοί αλλά και πολλοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν τους στόχους εισπράξεων για το 2017 υπερβολικά φιλόδοξους καθώς μάλιστα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό και στην έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, ΕΦΚ όπου το καμπανάκι υστέρησης έχει ήδη χτυπήσει). 
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 10:29 - 02 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.