ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαπραγματεύεται ...μόνη της η κυβέρνηση για τα Εργασιακά

20:33 - 26 Νοε 2016 | Εργασιακά
Διαπραγματεύεται ...μόνη της η κυβέρνηση για τα Εργασιακά
"Επαναλαμβάνουμε διαρκώς τις απόψεις μας μέχρι να δούμε οτι και οι δανειστές θα περάσουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, διότι ακόμη δεν το έχουμε δει". Αυτό λένε πηγές του υπουργείου Εργασίας ομολογώντας ουσιαστικά οτι η κυβέρνηση έχει "πέσει σε τοίχο" στο θέμα των εργασιακών.

Τα ζητήματα της β' αξιολόγησης, ενόψει του Euro Working Group την προσεχή Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, παραμένουν ακόμη ανοικτά, με τα Εργασιακά να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Γιώργος Σταθάκης και η Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου εργασίας, σε ότι αφορά τα εργασιακά, η κ. Αχτσιόγλου επανέλαβε τις γνωστές σε όλους θέσεις. Στην διάρκεια της συζήτησης και οι δύο πλευρές ζήτησαν διευκρινίσεις επί σειράς θεμάτων.

 

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου εργασίας, «δεν μετατοπίστηκε η στρατηγική μας. Θα συνεχίζουμε να προβάλλουμε τις απόψεις μας έως ότου δούμε ότι και οι δανειστές περάσουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Γιατί έως τώρα δεν το έχουμε δει». Τη Δευτέρα οι συναντήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

 

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι συνεχίζονται οι αλλαγές επί κειμένου του υπό διαμόρφωση μνημονίου, ώστε να υπάρξει προσέγγιση στα λίγα - 'οπως λένε- ανοιχτά θέματα έως τη Δευτέρα.

Είναι δεδομένο λοιπόν πως ιδιαίτερα στα εργασιακά διαπιστώνεται τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ και μικρότερες διαφορές με τους εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών.

- Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται την θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.

- Στις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση. Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης.

- Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει επίσης στην θέσπιση του lock out.

 

Τα ανοιχτά αυτά μέτωπα, ωστόσο, ήταν αναμενόμενα ενόψει του EuroWorking Group που θεωρείται πως θα διαπιστώσει πρόοδο στις συνομιλίες και οι διαφορές σε Εργασιακά και Ενεργειακά θα παραμείνουν ανοιχτά.

 

Οι επαφές θα συνεχιστούν την Δευτέρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και αναμένεται να κορυφωθούν σε διάφορα επίπεδα μέχρι το Eurogroup 5ης Δεκεμβρίου.

 

Μοσκοβισί και Κερέ έρχονται στην Ελλάδα για να πιέσουν την ελληνική πλευρά να κλείσει την αξιολόγηση, ενώ εκτιμάται πως το "Washington Group" που αναβλήθηκε, είναι εξαιρετικά πιθανό να συνεδριάσει με μυστικότητα, μέχρι το Eurogroup.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:58 - 26 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.