ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μοσκοβισί: Δεν συμφέρει την Ελλάδα να διαχωριστούν οι θεσμοί

12:48 - 29 Νοε 2016 | Εργασιακά
Μοσκοβισί: Δεν συμφέρει την Ελλάδα να διαχωριστούν οι θεσμοί
Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να διαχωριστούν μεταξύ τους οι θεσμοί, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε σήμερα με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Η δήλωση του κ. Μοσκοβισί έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έπειτα από τα όσα είπε χτες κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, οπότε και δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα αποδεχτεί μέτρα στα εργασιακά που θα επιφέρουν πλήγμα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.... Σήμερα ο κ. Μοσκοβισί ωστόσο δήλωσε πως ποτέ δεν θα ήταν αυτός που θα διαχώριζε τους θεσμούς μεταξύ τους (σε σχέση με τη στάση στου νέο εργασιακό) και πως αυτό είναι και το συμφέρον της Ελλάδος.

 

Επίσης, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι στόχος είναι το Staff Level Agreement (δηλαδή μια κατ' αρχήν συμφωνία η οποία πρέπει να υπάρξει -όπως δήλωσε χθες ο κ. Μοσκοβισί πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου) να περιλαμβάνει και το ΔΝΤ. Τόνισε παράλληλα πως η συνάντηση με την κα Αχτσιόγλου ήταν καλή και εποικοδομητική και πως έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος (σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το εργασιακό).

 

Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωσε πως υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν.

 

Σε αναζήτηση συμμάχων στις Βρυξέλλες, ενώ οι «κόκκινες» γραμμές ξεθωριάζουν

 

Μάλιστα, όπως μετέδιδε και νωρίτερα το reporter.gr, η κ. Αχτσίογλου, μεταβαίνει αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντήσει την αντιπρόεδρο της ευρωομάδας των Πρασίνων, Ska Keller, και ευρωβουλευτές των Πρασίνων, δείχνοντας πως κινείται στα χνάρια του προκατόχου της, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος έκανε πολλές άνευ αποτελέσματος συναντήσεις με Ευρωπαίους παράγοντες κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για το Ασφαλιστικό, αναζητώντας συμμάχους.

 

Στη συνέχεια, την Πέμπτη η κ. Αχτσιόγλου θα έχει συναντήσεις στις Βρυξέλλες με την πρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE- NGL), Gabi Zimmer, ευρωβουλευτές του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.

 

Όπως διεμήνυσαν την Δευτέρα πηγές του υπουργείου Εργασίας, η κυβέρνηση «αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις επαφές των επομένων ημερών, αρχής γενομένης από αύριο με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, αλλά και στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη και την Πέμπτη, με τις ηγεσίες και στελέχη πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

 

«Στόχος των επαφών αυτών είναι να τονιστεί εκ νέου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλίνει του ευρωπαϊκού κεκτημένου στον κρίσιμο τομέα των εργασιακών σχέσεων, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας», τόνισαν οι ίδιες πηγές.

 

Ωστόσο, οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης περί μη απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και περί επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων φαίνεται πως δεν... περνάνε.

 

Ειδικότερα, όπως φαίνεται από διαρροές πηγών του υπουργείου Εργασίας, κατά τη χθεσινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων δεν υπήρξε καμία ιδιαίτερη πρόοδος.

 

Η συνάντηση «εστίασε στα θέματα των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ειδικότερα στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη μετενέργεια και τις ενώσεις προσώπων», ανέφεραν οι εν λόγω πηγές, δείχνοντας ότι δεν φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον να αλλάζει κάτι από τα όσα προβλέπει το αρχικό σχέδιο Μνημονίου που συνέταξαν οι θεσμοί.

 

Μαρία Μιχάλη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.