ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για άρση μονιμότητας στο Δημόσιο»

08:44 - 08 Δεκ 2016 | Εργασιακά
«Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για άρση μονιμότητας στο Δημόσιο»
Ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, υποστηρίζει στο Reporter.gr οτι η κυβέρνηση ετοιμάζει μόνιμο σύστημα απολύσεων στο Δημόσιο και εξηγεί την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ για τη σημερινή γενική απεργία.

Για πολλούς το Δημόσιο είναι ένας τομέας που τελεί υπό την… προστασία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, φαίνεται πως οι απολύσεις, μέσω των αξιολογήσεων, έχουν αρχίσει να συζητιούνται και υπάρχουν ενδείξεις γι` αυτό.

 

«Οι δανειστές απαιτούν μόνιμο σύστημα απολύσεων και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει. Είναι αποφασισμένοι για όλα», τονίζει με σιγουριά ο κ. Καλομοίρης, προσθέτοντας πως «το έργο το `χουμε ξαναδεί». Κατηγορεί δηλαδή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πως «όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πρώτα διαψεύδει όσα καταγγέλλονται και στη συνέχεια τα εφαρμόζει».

 

Γι` αυτό και στην ΑΔΕΔΥ θεωρούν πως οι διαβεβαιώσεις που δίνει η κυβέρνηση σήμερα ότι δεν θα αρθεί η μονιμότητα, δεν ισχύουν και πως σύντομα θα ανοίξει θέμα αξιολογήσεων. «Το επόμενο βήμα θα είναι οι απολύσεις», λέει ο κ. Καλομοίρης, σημειώνοντας πως αποτελεί αξίωση των δανειστών. Υπογραμμίζει δε πως  οι θεσμοί δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να κάνει καμία πρόσληψη, αν πρώτα δεν ανοίξει ο κύκλος της κινητικότητας και των απολύσεων.

 

Στο πλαίσιο αυτό, από την ΑΔΕΔΥ θεωρούν πως και η δημοσκόπηση της ProRata για την Εφημερίδα των Συντακτών, που δημοσιεύθηκε προ ημερών και εμφάνιζε έξι στους δέκα Έλληνες να λένε «ναι» στις απολύσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων, ουσιαστικά προετοιμάζει το έδαφος. Ο κ. Καλομοίρης κάνει μάλιστα λόγο για δημοσκόπηση κατά παραγγελία της κυβέρνησης, σε μία εφημερίδα που, όπως λέει, αποτελεί επί της ουσίας όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στην ΑΔΕΔΥ ισχυρίζονται, πάντως, πως στα χρόνια της κρίσης, ο Δημόσιος τομέας, έχει υποστεί ισχυρά πλήγματα όπως και ο ιδιωτικός και γι` αυτό στο κάλεσμα της απεργίας, επιδιώκει ενότητα των εργαζομένων και όχι διαχωρισμό τους.

 

«Δεν πιστεύουμε πως είναι το πρόβλημα του κόσμου η μονιμότητα στο Δημόσιο, αλλά τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που μας επηρεάζουν όλους και πρέπει όλοι μαζί να αντισταθούμε», σημειώνει στο reporter.gr ο Γρηγόρης Καλομοίρης, ελπίζοντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.

 

Οι θέσεις της ΑΔΕΔΥ επιβεβαιώνουν τον φάκελο «απολύσεις στο Δημόσιο» που πρώτο άνοιξε το reporter.gr, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να βολιδοσκοπήσει τις θέσεις κομμάτων και κοινωνίας, στην προσπάθειά της να προωθήσει και τις ανάλογες μεταρρυθμίσεις. Ο τομέας του Δημοσίου, ασφαλώς αποτελεί έναν χώρο ιδιαίτερα «ευαίσθητο» για τον ΣΥΡΙΖΑ και οι χειρισμοί που θα ακολουθήσουν παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον.

 

Πάντως, σίγουρα πια, οι απαιτήσεις των δανειστών, οι σκέψεις ορισμένων υπουργών, οι καταγγελίες της ΑΔΕΔΥ και οι δημοσκοπήσεις με τα σχετικά ερωτήματα αποδεικνύουν πως το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι και η… παρτίδα έχει αρχίζει να παίζεται.

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:55 - 08 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.