ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Νάρκες» στην ανάπτυξη από την παγίωση της μερικής απασχόλησης

18:01 - 16 Δεκ 2016 | Εργασιακά
«Νάρκες» στην ανάπτυξη από την παγίωση της μερικής απασχόλησης
Ανησυχία προκαλούν οι προειδοποιήσεις της ΤτΕ για την ακούσια μερική απασχόληση, η οποία παρότι μειώνει το ποσοστό της ανεργίας τείνει να παγιωθεί ως μορφή απασχόλησης με δυσμενείς επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, τα ασφαλιστικά ταμεία και την αντιμετώπιση της ύφεσης. Και παρότι τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ για την απασχόληση για το γ' τρίμηνο δείχνουν αποκλιμάκωση του προβλήματος της ανεργίας, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προκαλούν έντονη ανησυχία.

Ενδεικτικό είναι ότι η μακροχρόνια ανεργία διατηρεί ένα τρομακτικό ποσοστό της τάξης του 73,8%, καθώς και το ότι το 21,5% των ανέργων δεν έχει εργαστεί ποτέ στο παρελθόν.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ, η μετάβαση από την απασχόληση στην ακούσια μερική απασχόληση αυξήθηκε σημαντικά την περίοδο της κρίσης.

 

Συγκεκριμένα, από 1,9% κατά μέσο όρο την περίοδο 2002-2009, ενισχύθηκε σταδιακά από το 2010 και έπειτα και ανήλθε σε 5,8% το πρώτο εξάμηνο του 2016. Δηλαδή το ποσοστό των εργαζόμενων που αναγκαστικά στρέφονται στην μερική απασχόληση χάνοντας θέσεις πλήρους απασχόλησης τριπλασιάστηκε.

 

Από την άλλη πλευρά η μετάβαση από την ανεργία σε κατάσταση ακούσιας μερικής απασχόλησης διατηρήθηκε κατά μέσο όρο στο 2,9% την περίοδο 2002-2010. Έπειτα υποχώρησε έως τις αρχές του 2014 (μέσος όρος 2011-αρχές 2014: 1,7%), για να επανέλθει την πρόσφατη περίοδο στα προ του 2011 επίπεδα (β τρίμηνο 2016: 2,9%).

 

Γεγονός είναι, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ότι οι νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν από το 2014 και μετά και μείωσαν το συνολικό ποσοστό της ανεργίας είναι θέσεις ευέλικτης απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, αυτές οι θέσεις εργασίας αγγίζουν το 54,4%.

 

Όπως επισημαίνει η έκθεση της ΤτΕ, είναι θετικό ότι αυξήθηκε η ροή από την ανεργία προς την ακούσια μερική απασχόληση. Ωστόσο, σημειώνεται ότι υπάρχει κίνδυνος το φαινόμενο αυτό να συνεχίσει να ενισχύεται και να παγιωθεί και μετά την ανάκαμψη της οικονομίας.

 

Αυτή η υποαπασχόληση σημαντικού τμήματος των διαθέσιμων ανθρώπινων πόρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στο μεσομακροπρόθεσμο δυνητικό προϊόν της οικονομίας.

 

Μια τέτοια εξέλιξη, προειδοποιεί η ΤτΕ, θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιδράσεις και στο δημοσιονομικό πεδίο και στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Αφενός περιορίζει τα δημόσια έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και αφετέρου οδηγεί στην ανάγκη εισοδηματικής ενίσχυσης και φοροαπαλλαγών, καθώς και σε αύξηση των δαπανών για παροχές κοινωνικής ασφάλισης και υγείας προκειμένου να υποστηριχθούν οι εισοδηματικές ομάδες και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι που δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν επαρκή αριθμό ενσήμων μέσω της μερικής απασχόλησης.

 

Μαρία Μιχάλη

Τελευταία τροποποίηση στις 18:34 - 16 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.