ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΦΚΑ: Καταδικασμένος να... αποτύχει; -Τι πρέπει να ξέρουν οι ασφαλισμένοι

14:52 - 02 Ιαν 2017 | Εργασιακά
ΕΦΚΑ: Καταδικασμένος να... αποτύχει; -Τι πρέπει να ξέρουν οι ασφαλισμένοι
Ένα από τα μεγαλύτερα «στοιχήματα» για το 2017 είναι η δημιουργία του νέου ασφαλιστικού υπερταμείου, στο οποίο θα συμπτυχθούν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ κ.λπ.). Ωστόσο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σίγουρη αποτυχία του εγχειρήματος αυτού, καθώς ο νέος οργανισμός θα αποτελέσει μια συγχώνευση ελλειμάτων και χρεών, τα οποία θα κληρονομήσει από τα Ταμεία που θα τον απαρτίσουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το έλλειμμα που θα παρουσιάσει, ακόμα και έπειτα από την ενίσχυση του από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα αγγίξει το 1,1 δισ ευρώ, αφήνοντας για ακόμα μια χρονιά ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων.

 

Όσο για την κινητή και την ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ, είναι σημαντική και αγγίζει τα 23,5 δισ. ευρώ, αλλά δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, λόγω του ασφυκτικού θεσμικού πλαισίου και της πολύ αργής πορείας των αποκρατικοποιήσεων.

 

Να σημειωθεί μάλιστα ότι οι οφειλές εργοδοτών και αυτασφαλισμένων προς τα Ταμεία έχουν ήδη φτάσει τα 25 δισ. ευρώ!

 

Στο νέο οργανισμό εντάσσονται πλεόν 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι.

 

Σύμφωνα με τα υψηλόβαθμα στελέχη των ταμείων, το επόμενο διάστημα θα επικρατήσει αλαλούμ με αποτέλεσμα να επιμηκυνθεί ακόμα περισσότερο ο χρόνος έκδοσης συντάξεων, οι οποίες έχουν ήδη καθυστερήσει πολύ.

 

Άλλωστε, εκτός από το έλλειμμα-μαμούθ που θα «κληρονομήσει» ο νέος οργανισμός, θα έχει να αντιμετωπίσει και δύο επιπλέον προκλήσεις: Τον επαναϋπολογισμό όλων των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων έως τον Σεπτέμβριο του 2017 και την επιβολή της εισφοράς 20% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών και 14% επί του εισοδήματος αγροτών για χάρη του κλάδου της κύριας ασφάλισης από 1/1/2017.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι

 

1. Ποιο όφελος θα έχει πρακτικά ο ασφαλισμένος;

 

Θεωρητικά υπάρχουν τρία οφέλη καθώς: 1) Σε όποια υπηρεσία του ΕΦΚΑ και αν απευθυνθεί, οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν την αίτησή του για οποιοδήποτε θέμα και να την διαβιβάζουν στην αρμόδια διεύθυνση. Για παράδειγμα μπορεί να υποβάλλει τα δικαιολογητικά του στο ΝΑΤ για συνταξιοδότηση από τον ΟΑΕΕ. 2) Η αίτηση συνταξιοδότησης από 1/1/2017 θα γίνεται ηλεκτρονικά. 3) Τέλος στο χειρόγραφο πρωτόκολλο . Από 1/1/2017 το πρωτόκολλο θα είναι ηλεκτρονικό.

 

2. Θα καθυστερεί περισσότερο η έκδοση συντάξεων;

 

Στελέχη των ταμείων εκφράζουν την ανησυχία τους ότι θα επικρατήσει αλαλούμ με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο χρόνος αναμονής. Χιλιάδες πολίτες θα παίρνουν για μεγάλο διάστημα μόνο προσωρινές συντάξεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι επιδόματα ένδειας. Ωστόσο δεν αποκλείεται να "ελαφρυνθεί" κάπως το σύστημα, καθώς θα μειωθούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας και των ψαλιδισμένων συντάξεων που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

 

3.Τι προβλέπεται για τα αιτήματα συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μετά τις 12 Μαΐου 2016;

 

Οι 70.000 νέοι συνταξιούχοι που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης εκτιμάται ότι εντός του 2017 θα λάβουν για πρώτη φορά τη σύνταξή τους, μειωμένη κατά 10% έως 30% σε σχέση με το παλαιό καθεστώς.

 

4. Η μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα λειτουργεί ο ΕΦΚΑ αλλά και τα «παλαιά» ταμεία πόσο θα διαρκέσει;

 

Το υπουργείο Εργασίας εικάζει ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει έως το καλοκαίρι που θα εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα με το τελικό οργανόγραμμα του νέου φορέα. Στελέχη των ταμείων, που βιώνουν καθημερινά την... αρτηριοσκλήρυνση που επικρατεί στο ελληνικό δημόσιο πιστεύουν ότι το αλαλούμ του διπλού συστήματος θα κρατήσει τουλάχιστον δέκα χρόνια. Οι πιο ψύχραιμοι θεωρούν ότι ένας εύλογος χρόνος είναι δύο έτη.

 

5.Θα μπει λουκέτο στα υποκαταστήματα;

 

Ναι, αλλά σε δεύτερο χρόνο. Θα κλείσουν πολλά υποκαταστήματα της περιφέρειας με κριτήριο τον πληθυσμό και την επισκεψιμότητα. Μάλιστα, ο υφυπουργός εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος αντιτείνει στους δανειστές ότι θα υπάρξει άμεση εξοικονόμηση χρημάτων από τα κτίρια που θα ξενοικιαστούν και της οικονομίες κλίμακας.

 

6.Αυτό σημαίνει ότι θα περισσεύουν υπάλληλοι. Κινδυνεύουν να απολυθούν ή θα μετατεθούν σε άλλη υπηρεσία;


«Κανείς δεν περισσεύει» όπως έχει διαβεβαιώσει ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης. Το σχέδιο προβλέπει ότι πάνω από 300 υπάλληλοι θα μετακινηθούν στις ελεγκτικές υπηρεσίες ( ΚΕΑΟ,ΣΕΠΕ). Εκτός από τις μετακινήσεις αρκετοί υπάλληλοι θα δουν μισθολογικές μειώσεις αφού θα χάσουν το επίδομα ευθύνης που έπαιρναν ως διευθυντές σε θέσεις που καταργήθηκαν λόγω της ενοποίησης.

 

7.Ποια θα είναι η τύχη της περιουσίας των υπό ένταξη ταμείων;

 

Τα υπό ένταξη ταμεία θα πρέπει έως το τέλος Ιανουαρίου 2017 να εκχωρήσουν αυτόματα με βάση το νέο Ασφαλιστικό, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης την κινητή και ακίνητη περιουσία τους αξίας περίπου 16 δισ. ευρώ μαζί με τις υποχρεώσεις (3,5 δισ. ευρώ απλήρωτες συντάξεις + 3,1 δισ. ευρώ οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ) και τις απαιτήσεις έναντι απλήρωτων εισφορών (ληξιπρόθεσμες οφειλές 16,6 δισ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι τα εύρωστα ταμεία θα πληρώνουν τις συντάξεις των ελλειμματικών χωρίς να απαιτείται δανεισμός.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:31 - 02 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.