ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε... «survival mode» οι νέοι δικηγόροι στην Αθήνα

11:27 - 06 Ιαν 2017 | Εργασιακά
Σε... «survival mode» οι νέοι δικηγόροι στην Αθήνα
Από τη στιγμή που η χώρα μας διανύει τον 8ο χρόνο μιας σκληρής δημοσιονομικής ύφεσης, πολλά είναι τα επαγγέλματα που περνούν κι αυτά με τη σειρά τους την κρίση τους. Οσοι τα εξασκούν, έχουν αναγκαστεί να συμβιβάζονται με πολύ διαφορετικές συνθήκες απ' αυτές των προκατόχων τους και να κάνουν διαρκώς υποχωρήσεις αντιμέτωποι με νέες πολιτικές διαχείρισης και φορολογικά μέτρα.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι η εντυπωσιακή καθίζηση ενός ιδιαιτέρως δημοφιλούς, κραταιού, με κύρος και -πάλαι ποτέ- προσοδοφόρου επαγγέλματος· αυτό του δικηγόρου που πλήττειται από την ανεργία, τον κορεσμό αλλά και τις υποχρεώσεις προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις Ενώσεις.

Το reporter.gr, αφού επικοινώνησε με ουκ ολίγους νέους δικηγόρους (πριν το κλείσιμο της πενταετίας) κι ενημερώθηκε για τον Γολγοθά που καλούνται να ανέβουν εισερχόμενοι στο χώρο της μάχιμης δικηγορίας, σας μεταφέρει το κλίμα μέσα από τα μάτια τους. 

«Το να είσαι δικηγόρος στην Αθήνα και δη στο Κολωνάκι είναι πιο γραφικό κι από... την Αράχωβα, που είναι και της μόδας!» θα μας πει ο Πάνος Ρ., 27 ετών και απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Πρόκειται για ένα κορεσμένο πλέον επάγγελμα που δεν θυμίζει σε τίποτα την αίγλη που είχε πριν από ορισμένες δεκαετίες. «Είμαι εκτός άσκησης δικηγορίας από τον Αύγουστο και εδώ και ενάμιση χρόνο κάνω τον αγώνα μου για το Δικαστικό, αλλά δεν πάει άλλο. Είμαι εκτός δουλειάς για μεγάλο χρονικό διάστημα και ζω με τα λεφτά των γονιών μου» θα συμπληρώσει για να προσθέσει: «σκέφτομαι πολύ σοβαρά να κάνω αναστολή εργασιών καθότι δεν μπορώ να ανταποκρίνομαι κάθε λίγο και λιγάκι στις απανωτές απαιτήσεις του Συλλόγου». 

«Υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι δικηγόροι στην Αθήνα και ειδικά οι ασκούμενοι και οι νέοι, είναι κάτι χειρότερο από αναλώσιμοι!», διευκρινίζει μέλος του Δ.Σ. της Ε.Α.Ν.Δ.Α. (Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών). «Τα περισσότερα δικηγορικά γραφεία δε, με την δικαιολογία ότι "υπάρχουν κι άλλοι εκεί έξω που περιμένουν", πληρώνουν ίσα ίσα με το βασικό μισθό τους νέους για να κάνουν χαμαλοδουλειές ή για να ασχολούνται με τις πιο χρονοβόρες διαδικασίες». 

«Αμείβομαι με 600€ και νιώθω και... τυχερή σε σχέση με πολλούς άλλους πρώην συμφοιτητές μου» θα πει η Μαρία Β., απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Είναι φύσει αδύνατον να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις των ασφαλιστικών μας ταμείων, πόσο μάλλον στη δική μου περίπτωση που από φέτος οι εισφορές μου διπλασιάστηκαν και πρέπει μέχρι τον Απρίλη να πληρώσω 3.500 ευρώ. Δουλεύω παράλληλα σε καφετέρια για να τα "φέρω βόλτα" αλλά αν συνυπολογίσετε ότι είμαι και από την επαρχία και το νοίκι στο Κέντρο της Αθήνας είναι "τσουχτερό", δύσκολα με βλέπω το καλοκαίρι να συνεχίζω και να μην ζητήσω να διαγραφώ από τον Δικηγορικό Σύλλογο. Α! Ξέχασα να σας πω να προσθέσετε και τις εισφορές στο Ταμείο Νομικών και Προνοίας και να κάνετε τη "σούμα". Κρίμα στα όνειρά μας!».

Δυστυχώς, αυτή είναι η ισχύουσα κατάσταση σε μια δουλειά που αποτελεί τη φιλοδοξία μιας σημαντικής μερίδας της νεολαίας αλλά και το όνειρο κάθε... Ελληνίδας μητέρας που ονειρεύεται να δει το παιδί της «γιατρό ή δικηγόρο». 

Να σημειωθεί πως το reporter.gr, επικοινώνησε και με τους Δικηγορικούς Συλλόγους του Λεκανοπεδίου, οι οποίοι έδειξαν να κρατούν μια στάση αναμονής μέχρι να σταθεροποιηθούν οι πρώτες ενδείξεις.

Χάρης Αποστολόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:27 - 06 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.