ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πονοκέφαλος» με τα ανοιχτά ζητήματα στα μπλοκάκια

09:33 - 05 Ιαν 2017 | Εργασιακά
«Πονοκέφαλος» με τα ανοιχτά ζητήματα στα μπλοκάκια
Αναπάντητα παραμένουν ακόμα ερωτήματα σχετικά με την νέα πολιτική για τις εργοδοτικές εισφορές στα μπλοκάκια, με το υπουργείο Εργασίας να σκοπεύει να εκδώσει ίσως και σήμερα σχετική εγκύκλιο.

Πιο αναλυτικά, είναι άγνωστο ακόμα το πώς το υπουργείο Εργασίας θα πετύχει να αναγκάσει τους εργοδότες να καλύπτουν την εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση εργαζόμενου που αμείβεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και να μην μετακυλήσουν το βάρος στον μισθό του εργαζόμενου.

 

Παράλληλα, γρίφος παραμένει και το πώς θα διασφαλίζεται κι ο εργοδότης ότι ο εργαζόμενος δεν έχει περισσότερες από δύο δουλειές με μπλοκάκι.

 

Μέχρι να επιλυθούν αυτά τα πρακτικά ζητήματα, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα βρίσκονται στον αέρα.

 

Πάντως, «κλειδί» για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών θα είναι η ειδική πλατφόρμα στην οποία θα γίνονται οι αναγγελίες συμβάσεων με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Η πλατφόρμα αυτή θα αφορά όσους έχουν έως δύο εργοδότες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, έτσι ώστε να καταστεί εφικτός ο επιμερισμός των εισφορών σε 13,3% στους εργοδότες και 6,67% στους εργαζόμενους.

 

Πετρόπουλος: Το νέο σύστημα οφελεί όσους έχουν χαμηλό εισόδημα από μπλοκάκι

 

Το ενδεχόμενο αυτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι να καταβάλουν εισφορές για ΟΑΕΔ, ανεργία κ.λπ., όπως ισχύει για τους υπόλοιπους μισθωτούς, απέκλεισε ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας την Τετάρτη στον ΣΚΑΙ, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι το νέο σύστημα οφελεί όσους έχουν χαμηλό εισόδημα από μπλοκάκι.

 

Μάλιστα, σημείωσε ότι όσοι έχουν εισόδημα από μισθωτή εργασία αλλά δεν έχουν έσοδα από το «μπλοκάκι», δεν θα πληρώνουν τίποτα.

 

Αντιθέτως, ανέφερε ότι όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε πάνω από 3 εργοδότες, θα καταβάλλουν σε μηνιαία βάση εισφορές. Εάν για κάποιο μήνα δεν εμφανίσουν εισόδημα, ή το εισόδημά τους είναι κατώτερο των 586 ευρώ, ή σε περίπτωση επιχειρήσεων εμφανίσουν ζημιές, οι εισφορές 26,95% θα υπολογίζονται βάσει του κατώτερου ασφαλιστέου εισοδήματος, και θα αγγίζουν τα 157,9 ευρώ το μήνα (κατώτερη εισφορά για κύρια ασφάλιση και υγεία).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.