ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μισό μνημόνιο στοιχίζει η «μαύρη» οικονομία στην Ελλάδα

09:58 - 22 Μαρ 2017 | Εργασιακά
Μισό μνημόνιο στοιχίζει η «μαύρη» οικονομία στην Ελλάδα
Το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης Τσίπρα ανήλθε στα 80 δισεκ ευρώ περίπου ως πακέτο χρηματοδότησης. Την ίδια ώρα στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ προσμετράται στη χώρα η παραοικονομία με τα 2/3 αυτής να οφείλονται στην αδήλωτη εργασία. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην μελέτη της διαΝΕΟσις για Φοροδιαφυγή στην Ελλάδα η οποία παρουσιάστηκε χθες σε ενημερωτική εκδήλωση του ΣΕΒ με θέμα «Παραοικονομία και Φοροδιαφυγή στην Ελλάδα . Η χώρα χρειάζεται λύσεις».
Ωστόσο η παραοικονομία δεν είναι μόνο ελληνική παθογένεια  και αυτό διότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η παραοικονομία υπολογίζεται στα 2,1 τρισεκατομμύρια ευρώ.
 
Είναι ενδεικτικό ότι για τη χρονική περίοδο 1999-2010, η παραοικονομία στην Ελλάδα άγγιζε το 27% του ΑΕΠ ενώ το μέγεθος της το 2015 υπολογίζεται ότι ανήλθε περίπου στο 22,4% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν η παραοικονομία ενισχύεται  κυρίως από τη χρήση των μετρητών στις συναλλαγές, την αδιαφάνεια των συναλλαγών, την αντίσταση κατά των ηλεκτρονικών πληρωμών. Από διαφορετικές μελέτες, όσο και διαχρονικά, προκύπτει  πως το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ του 20% και 30% του ΑΕΠ και είναι από τα μεγαλύτερα σε επίπεδο ανεπτυγμένων οικονομιών.
 
Σημαντικό μερίδιο από τη μαύρη οικονομία καταλαμβάνει η φοροδιαφυγή η οποία εκτιμάται μεταξύ του 6% και του 9% του ΑΕΠ της χώρας και αντιπροσωπεύει πόσο ύψους από 11 έως και 16 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα από 1,9% έως και 4,7% του ΑΕΠ αφορά η φοροδιαφυγή των φυσικών προσώπων, 3,5% του ΑΕΠ των επιχειρήσεων ενώ στο 0,45% υπολογίζεται η φοροδιαφυγή που προκύπτει από το λαθρεμπόριο ποτών, καυσίμων και τσιγάρων. Όπως είπε ο επικεφαλής του τμήματος φορολογίας της Ernst&Young Στέφανος Μήτσιος από το 2010 τα φορολογικά έσοδα μειώνονται συνεχώς και αυτό παρά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
 
«Αν δηλώσουν όλο το εισόδημά τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κινδυνεύουν να κλείσουν» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας ,επισημαίνοντας την ανάγκη για μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων αλλά και των εισφορών των εργαζομένων και πρόσθεσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ωθούνται στην παραοικονομία για να επιβιώσουν και οι μεγάλες καταλήγουν σε κλείσιμο, πώληση ή μετανάστευση στο εξωτερικό.
 
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ και επικεφαλής της Διανέοσις Δημήτρης Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή πολιτικό πρόβλημα υπογραμμίζοντας ότι αν γινόταν εφικτό να συλλάβουμε το ένα τρίτο της φοροδιαφυγής,  το Δημόσιο θα εξασφάλιζε τα έσοδα για τα οποία γίνεται  η διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ευτύχιος Βασιλάκης τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη σύλληψη της τρέχουσας φορολογητέας ύλης και λιγότερο στις υποθέσεις του παρελθόντος.
 
Ταυτόχρονα ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ευτύχιος Βασιλάκης σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη σύλληψη της τρέχουσας φορολογητέας ύλης και λιγότερο στις υποθέσεις του παρελθόντος.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Γρηγόρης Στεργιούλης εκτίμησε ότι το λαθρεμπόριο στα καύσιμα στερεί από το Δημόσιο ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ το χρόνο  ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης ανέφερε ότι σε 7 χρόνια έγιναν 9 αυξήσεις φόρων στα τσιγάρα – καπνά και το  λαθρεμπόριο αποτελεί σήμερα το 20% της αγοράς στερώντας  από το κράτος έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 10:05 - 22 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.