ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΦΚΑ: Ξανατυπώνουν τα ειδοποιητήρια εισφορών για 1,4 εκατ. επαγγελματίες

09:07 - 29 Μαρ 2017 | Εργασιακά
ΕΦΚΑ: Ξανατυπώνουν τα ειδοποιητήρια εισφορών για 1,4 εκατ. επαγγελματίες
Γράψε «λάθος», λέει ξαφνικά ο ΕΦΚΑ και τυπώνει εκ νέου τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές του Φεβρουαρίου για 1,4 εκατ. επαγγελματίες, αγρότες και μισθωτούς με παράλληλη εργασία από την οποία αμείβονται με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκια).

Για όλους αν όχι για τους περισσότερους θα τυπωθούν-αναρτηθούν από τον ΕΦΚΑ νέα ειδοποιητήρια εισφορών μηνός Φεβρουαρίου που θα είναι και οι τελικές.

Ο λόγος που οδήγησε τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ στην απόφαση αυτή, έχει να κάνει με σωρεία λαθών ή και παραλείψεων που εντοπίστηκαν εκ των υστέρων στα «ραβασάκια» που ήδη έχουν αναρτηθεί για τον Φεβρουάριο.

Αυτή η ξαφνική αλλαγή, που φέρνει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω στις εισφορές, κρύβει επιβαρύνσεις για όσους δεν είχε υπολογιστεί το σύνολο των οφειλόμενων εισφορών.

Οι εισφορές των αυτοαπασχολουμένων, για παράδειγμα, δεν είχαν τα ποσοστά επικουρικής ασφάλισης 7% και εφάπαξ 4% ενώ σε μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και μισθωτών με παράλληλη απασχόληση τα ποσοστά εισφορών θα επανυπολογιστούν μετά τη νέα εγκύκλιο που βγήκε καθυστερημένα από το υπουργείο Εργασίας.

Οσοι έκλεισαν τα μπλοκάκια στο τέλος του 2016 και παρά ταύτα πήραν ειδοποίηση για να καταβάλουν εισφορές θα έχουν επανυπολογισμό εισφορών και τα ποσά που ενδεχομένως να τους ζητήθηκε να πληρώσουν θα διαγραφούν από τη στιγμή που διαγράφηκαν από τα Ταμεία τους (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ) και δεν είναι ενεργοί ασφαλισμένοι από την 1η/1/2017.

Οσοι συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους θα έχουν επίσης νέο ειδοποιητήριο για τον Φεβρουάριο, χωρίς όμως μεταβολή στο αρχικό ποσό της εισφοράς, εφόσον δεν ανήκουν σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις.

Οσοι έσπευσαν να πληρώσουν και τους δύο μήνες θα έχουν συμψηφισμό και στην ουσία θα ξαναπεράσουν από το ταμείο για να καταβάλουν τα επιπλέον ποσά εισφορών που δεν τους χρεώθηκαν!

Η συνολική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους που έχουν επικουρικό και εφάπαξ φτάνει στο 37,95%. Αν μοιράζονται τις εισφορές με τους εργοδότες, θα πληρώσουν 17,5% και 21% αντίστοιχα.

Οσο για τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές του Μαρτίου, αυτά θα αρχίσουν να αναρτώνται στον ΕΦΚΑ μετά το Πάσχα, αλλά η διορία για να πληρωθούν θα είναι μέχρι το τέλος Απριλίου.

Μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Ελεύθερος Τύπος, οι υπόχρεοι εισφορών βάσει εισοδήματος στον ΕΦΚΑ είναι 1.419.000 επαγγελματίες, αγρότες και «μπλοκάκια», οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των «μη μισθωτών».

Το σύνολο των βεβαιωμένων εισφορών, αυτών δηλαδή που περιμένει να πάρει ο ΕΦΚΑ από τους 1,4 εκατ. ασφαλισμένους, ανέρχεται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ το μήνα. Για τον Ιανουάριο δηλαδή, όπως και για τον Φεβρουάριο, η είσπραξη θα πρέπει να φτάσει στα 500 εκατ. ευρώ. Σε καμία περίπτωση βέβαια το ποσό αυτό δεν πρόκειται να μπει στο ταμείο του ΕΦΚΑ, γιατί θα σήμαινε ότι έσπευσαν να πληρώσουν και αυτοί που είχαν σταματήσει να πληρώνουν είτε λόγω δυσπραγίας είτε λόγω… συνήθειας, περιμένοντας να τους ρυθμίσουν τα χρέη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.