ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣτΕ: Αποφασίζει για τη μείωση των εφάπαξ παροχών των γιατρών

19:40 - 08 Μαϊ 2017 | Εργασιακά
Αντίθετος στο Σύνταγμα είναι για τον Ιατρικό Σύλλογο ο νέος, ενιαίος τρόπος υπολογισμού του ΕΦΑΠΑΞ, καθώς όπως είπαν σήμερα ενώπιον του Α τμήματος του ΣτΕ, οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις.

Η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η οποία αναμένεται σε λίγους μήνες χαρακτηρίζεται κρίσιμη, καθώς ο τρόπος υπολογισμού δεν αφορά μόνο τους γιατρούς αλλά και άλλους επαγγελματίες , ενώ δεν αποκλείεται λόγω σοβαρότητας του θέματος, το τμήμα να παραπέμψει την υπόθεση για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες μειώνονται οι συντάξεις και το εφάπαξ προσκρούουν σε πλειάδα Συνταγματικών διατάξεων, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Επίσης, υποστηρίζουν ότι με το νόμο 4093/2012 (μεσοπρόθεσμο πλαίσιο) προβλέφθηκαν αντισυνταγματικές μειώσεις των συντάξεων και ποσοστιαίες μειώσεις του εφάπαξ. Το δημόσιο αντέτεινε πως σε περιπτώσεις παρατεταμένης οικονομικής κρίσης μπορεί να θεσπιστούν μέτρα περιστολής δαπανών με όριο την ισότητα στα δημόσια βάρη και το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ακόμη, ανέφεραν ότι οι νέες ρυθμίσεις υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και όχι απλό ταμειακό συμφέρον και επιδιώκεται το όφελος τόσο των ασφαλισμένων όσο και των φορέων πρόνοιας, ενώ ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ είναι ενιαίος. «Δεν είναι σαφές ότι με το νέο σύστημα επέρχονται μειώσεις αφού δεν έχει καταστεί δυνατός ο υπολογισμός των εφάπαξ παροχών με το προηγούμενο σύστημα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι του δημοσίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.