ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φάρσα» ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών

18:53 - 09 Μαϊ 2017 | Εργασιακά
«Φάρσα» ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών
Ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που αναμένεται να έρθει στη Βουλή έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων. Κακόγουστη, προαποφασισμένη φάρσα χαρακτηρίζει η Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή.

Όπως επισημαίνει, οι νέες αλλαγές που προωθούνται, σημαίνουν ότι, το αργότερο από το 2019, οι υπόχρεοι, όχι μόνο θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές επί των εσόδων, από τα οποία δεν θα έχουν αφαιρεθεί οι καταβληθείσες τον προηγούμενο χρόνο εισφορές, αλλά κινδυνεύουν να πληρώνουν και φόρο επί των εισφορών αυτών.

 

Πολύ απλά, οι αλλαγές αυτές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ολοκληρωτική εξόντωση των ελευθέρων επαγγελματιών και, κατά συνέπεια, στη διεύρυνση της τρύπας για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, σημειώνει το ΟΕΕ.

 

Μάλιστα, θεωρεί πως η συμφωνία της κυβέρνησης στο αίτημα των δανειστών προς αυτή την κατεύθυνση αποδεικνύει ότι τα πάντα είχαν αποφασιστεί εκ των προτέρων, και τώρα σερβίρονται σταδιακά.

 

Το Επιμελητήριο καλεί την κυβέρνηση να μην καταθέσει τη συγκεκριμένη διάταξη και να εξηγήσει το πώς θεωρεί ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας - και ειδικά ο συνεπής - μπορεί να συνεχίσει να επιχειρεί, υπό αυτές τις συνθήκες.

 

Αντιδρούν και οι δικηγόροι για τις ασφαλιστικές εισφορές

 

Πυρά στην κυβέρνηση εξαπολύει η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος μετά τη δημοσίευση της συμφωνίας με τους δανειστές για την αύξηση των εισφορών.

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του προέδρου της ολομέλειας, Β. Αλεξανδρή: 

«Δημοσιοποιήθηκε χθες στα ΜΜΕ η συμφωνία της Κυβέρνησης με τους δανειστές για την αύξηση της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών.

 

Ο μη συνυπολογισμός των καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών στο καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του προηγούμενου έτους έχει ως αποτέλεσμα σημαντικότατη επιβάρυνση των οφειλόμενων τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

 

To δικηγορικό σώμα διατυπώνει τη διαφωνία του κατά τρόπο καθολικό και απόλυτο για τους ακόλουθους λόγους :

1. Η περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών επιτείνει το δημευτικό αποτέλεσμα του νέου ασφαλιστικού συστήματος.

2. Η επιβολή νέων επιβαρύνσεων υπονομεύει την βιωσιμότητα του συστήματος, διότι έχει αποδειχθεί ότι κάθε αύξηση εισφορών μέχρι σήμερα οδηγεί σε ελάττωση της εισπραξιμότητάς τους.

3. Το νέο μέτρο είναι επιπλέον κοινωνικά άδικο διότι πλήττει δυσανάλογα τους πλέον αδύναμους οικονομικά ελευθέρους επαγγελματίες, τους οποίους μέχρι σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας διατεινόταν ότι προστατεύει.

4. Η προωθούμενη πρόσθετη εισφοροδοτική επιβάρυνση καταδεικνύει, τέλος, την προκλητική αναξιοπιστία της Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά αυτοαναιρείται.

Κατόπιν αυτών, καλούμε, την ύστατη ώρα, την Κυβέρνηση και το νομοθετικό σώμα να εμμείνει στον κοινώς αναγνωρισμένο, και ανταποκρινόμενο στην κοινή λογική, τρόπο υπολογισμού του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Πολλοί ακόμα κλάδοι και φορείς "φωνάζουν" πως θα αυξηθούν δραματικά οι ασφαλιστικές εισφορές 850.000 αυταπασχολούμενων, δεδομένου ότι θα υπολογιστούν με βάση το 100% του ακαθάριστου εισοδήματός τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.