ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται στη Βουλή η τροπολογία για τις απεργίες

09:40 - 07 Δεκ 2017 | Εργασιακά
Έρχεται στη Βουλή η τροπολογία για τις απεργίες
Χωρίς αλλαγές επανακατατίθεται σύντομα στη Βουλή η τροπολογία που βάζει φρένο στις απεργίες και προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.

Σύμφωνα με Τα Νέα, την Πέμπτη, η διάταξη δεν αναμένεται να αλλάξει και θα προβλέπει πως για τη συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Στην πράξη, η αλλαγή αφορά το άρθρο 8 του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, που προβλέπει πως για να ληφθεί απόφαση στις συνελεύσεις των Σωματείων απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών ή του 1/4 ή αργότερα του 1/5, αν δεν υπάρχει απαρτία. Μάλιστα, στις περιπτώσεις αυτές, της ακόμη χαμηλότερης απαρτίας, απαιτείται αυξημένο ποσοστό πλειοψηφίας για τη λήψη απόφασης.

Σε πλήρη ισχύ παραμένει και το άρθρο 20 του συνδικαλιστικού νόμου, σύμφωνα με το οποίο η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κηρύσσεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Για ολιγόωρες στάσεις εργασίας, εφόσον δεν πραγματοποιούνται την ίδια μέρα ή μέσα στην ίδια εβδομάδα, αρκεί απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, εκτός αν το καταστατικό ορίζει διαφορετικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.