ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέος δημοσιονομικός πονοκέφαλος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων των δικαστών

20:27 - 07 Μαρ 2018 | Εργασιακά
Νέος δημοσιονομικός πονοκέφαλος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων των δικαστών
Τέσσερις αποφάσεις του Μισθοδικείου κρίνουν ως αντισυνταγματικές τις νέες περικοπών των συντάξεων των απόμαχων δικαστών και εισαγγελέων. Οι ίδιες αποφάσεις αναφέρουν πως το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να αναπροσαρμόσει άμεσα τις συντάξεις στα επίπεδα του 2012, δημιουργώντας έτσι ένα νέο πονοκέφαλο στα δημοσιονομικά.

Το Μισθοδικείο ζητά από το Ελεγκτικό Συνέδριο να προσδιορίσει το ύψος των αναδρομικών που πρέπει να λάβουν οι συνταξιούχοι δικαστές για το χρονικό διάστημα από 1ης Δεκεμβρίου 2015 έως την ημερομηνία που κατέθεσαν τις αγωγές τους στο Μισθοδικείο, το Νοέμβριο του 2017.

Οι προσφεύγοντες συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί υποστήριζαν ότι οι περικοπές που έγιναν  στις συντάξεις τους ανήλθαν περίπου σε ποσοστό 74%  και μόνο   αυτές που έγιναν   κατ΄  επιταγή του   νόμου  4387/2016 ανέρχονται σε ποσοστό 40%, περίπου.

Μετά την εφαρμογή των επίμαχων νομοθετικών μέτρων,   η  μηνιαία σύνταξη των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μειώθηκε και το καθαρό ποσό των συντάξεων των πρόεδρων κυμαίνεται  (ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας),  από τα   1.450 ευρώ έως τα 1.675 ευρώ.   Κατά συνέπεια ανάλογα μεγάλες είναι οι μειώσεις των συντάξεων των δικαστών  των κατώτερων  βαθμών, καθώς τηρείται η   πυραμιδική ιεραρχία   στις  αποδοχές των δικαστών.

Το Μισθοδικείο παραπέμπει όλες τις αποφάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να καθορίσει τις αναδρομικές διαφορές που πρέπει να λάβουν οι δικαστές  στις συντάξεις τους. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.