ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσακαλώτος: Είμαστε κοντά στο να μην κοπούν οι συντάξεις

21:17 - 02 Οκτ 2018 | Εργασιακά
Τσακαλώτος: Είμαστε κοντά στο να μην κοπούν οι συντάξεις
«Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν δύο σενάρια, αλλά το ένα αφορά την περίπτωση που η κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα «και το έχουμε σαν μέτρο σύγκρισης».

«Δεν υπάρχουν δύο σενάρια, δεν έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης», επεσήμανε ο υπουργός για να προσθέσει πως η κυβέρνηση δούλεψε σκληρά για να πείσει τους εταίρους για τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων, επαναλαμβάνοντας πως το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως ψήφισε το μέτρο γιατό από το 2017 επέμενε για αυτό το ΔΝΤσημειώνοντας πως «το Ταμείο μας εκβίασε και τελικά δεν μπήκε στο πρόγραμμα.

«Μπορούμε να καταφέρουμε να μην μειωθούν οι συντάξεις και να προωθήσουμε μέρος των αντιμέτρων μέχρι το 2023», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος. «Δεν μπορούν από τη στιγμή που έχουμε 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα να μας πουν όχι, δεν είναι λογική η μη περικοπή των συντάξεων».

Από την άλλη, πρόσθεσε, «το ΔΝΤ δεν μπορεί να πει μπράβο καλά κάνατε, αλλά βέβαια έχει γίνει μία σύγκληση».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «έχουμε πολύ ισχυρά επιχειρήματα δεν είναι εύκολο ο υπουργοί Οικονομικών να πουν να κόψει τις συντάξεις σε μια χώρα με 3,5% πλεόνασμα, δεν είναι λογικό, πιστεύω τελικά ότι θα επικρατήσει η λογική».

«Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να πει ποτέ ‘’μπράβο σας συγχαρητήρια και εμείς το ίδιο θα κάναμε’’. Έχει διαψευστεί το ΔΝΤ… Δικό τους μωρό ήταν (οι περικοπές), δικό τους παιδί , ίσως το αγαπάνε ακόμα, αλλά η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα έχουν αλλάξει τα πράγματα».

Σε ό,τι αφορά την υψηλή απόδοση των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «χαρά στα χειλάκια τους». «Οι αγορές είναι δύσκολες το τελευταίο τρίμηνο, και λόγω της Ιταλίας, και λόγω της Τουρκίας, και για τις αναδυόμενες αγορές, και γι’ αυτό καλό ήταν που πήραμε το buffer (αποθεματικό ρευστότητας)».

Εμείς θα επιλέξουμε, επέμεινε ο κ. Τσακαλώτος, το timing πότε θα βγούμε (στις αγορές), και έχουμε σχέδια να πληρώσουμε και το ΔΝΤ και την ΕΚΤ νωρίτερα. «Το χρέος της ΕΚΤ είναι ακριβό, έτσι γίνεται και αναδιάρθρωση του χρέους» εξήγησε.

Πρέσπες: «Αρέσει στον κόσμο που λύνουμε προβλήματα»

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών και την ικανοποίηση των δυτικών κυβερνήσεων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως «όταν έχεις μια σοβαρή κυβέρνηση που λύνει προβλήματα αυτό αρέσει προφανώς στον κόσμο».

Με την ιδιότητα και του «κατά το ήμισυ Θεσσαλονικιού», ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη «όσο κοιτά στο Νότο, στην Αθήνα, θα χάνει, μόνο κοιτώντας στο Βορρά θα κερδίσει». «Δεν μας πίεσαν, ούτε υπήρχε συναλλαγή, λύσαμε ένα πρόβλημα που κράτησε 25 χρόνια» είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είναι σκληρή, νεοφιλελεύθερη και εθνικιστική με αφορμή και το Μακεδονικό.

«Υπάρχει αλληλεγγύη με τους ΑΝΕΛ, περάσαμε πολλά»

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν θεωρεί ότι πρέπει να «χωρίσουν οι δρόμοι» του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. «Υπάρχει αλληλεγγύη με τους ΑΝΕΛ, περάσαμε πάρα πολλά μαζί, δεν αλλάζεις έτσι τους συμμάχους σου όποτε σε βολεύει. Να πάρουν και αυτοί τις δίκες τους αποφάσεις, ήταν σημαντικό το Μακεδονικό όμως» σχολίασε.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:31 - 02 Οκτ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.