ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιος φοβάται τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις;

14:31 - 19 Δεκ 2018 | Εργασιακά
Ποιος φοβάται τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις;
Το τελευταίο Special Report του ΣΕΒ για την Υποχρεωτική Διαιτησία έχει τίτλο "Ποιος φοβάται τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις;".

Όπως σημειώνει ο ΣΕΒ, την 6η Ιουνίου 2018 η ελληνική κυβέρνηση κατάθεσε τις απόψεις της στην Επιτροπή Διεθνών Κανόνων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα.. Είχε κληθεί εκεί λόγω της αναφοράς του ΣΕΒ σχετικά με την παραβίαση των κανόνων της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 98 "Περί εφαρμογής των αρχών του Δικαιώματος Οργανώσεως και Συλλογικής Διαπραγματεύσεως" και ειδικότερα για τη λειτουργία της Διαιτησίας στη χώρα μας.

Η Επιτροπή Διεθνών Κανόνων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατέληξε στα εξής συμπεράσματα αφού έκρινε τις τοποθετήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης:

-Η Επιτροπή σημείωσε τις προφορικές τοποθετήσεις της Κυβέρνησης και την συζήτηση που ακολούθησε.

-Η Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με τις τοποθετήσεις της Κυβέρνησης για το σύστημα υποχρεωτικής διαιτησίας και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε ότι η διάταξη του Νόμου 4046, που ανέστειλε την μονομερή προσφυγή στην υποχρεωτική διαιτησία, είναι αντισυνταγματική.

-Η Επιτροπή, επίσης, εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με την παράλειψη της Κυβέρνησης να αποστείλει έγκαιρα την Έκθεση στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, για την πιο πρόσφατη συνεδρίαση της τον Νοέμβριο 2017.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τοποθετήσεις της Κυβέρνησης και τη συζήτηση που ακολούθησε, η Ελληνική Κυβέρνηση κλήθηκε να:
-Εξασφαλίσει ότι η μονομερής προσφυγή στην υποχρεωτική διαιτησία ως μέσο αποφυγής των ελευθέρων και εκούσιων συλλογικών διαπραγματεύσεων προβλέπεται μόνο σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις.

-Εξασφαλίσει ότι οι δημόσιες αρχές απέχουν από πράξεις παρέμβασης, οι οποίες περιορίζουν το δικαίωμα για ελεύθερες και εκούσιες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ή εμποδίζουν την νόμιμη άσκηση τους.

-Παρέχει πληροφορίες για τον αριθμό των υπογεγραμμένων συλλογικών συμβάσεων, τους κλάδους που αφορούν και τον αριθμό των εργαζομένων που καλύπτονται από αυτές τις συλλογικές συμβάσεις.

-Παρέχει πληροφορίες και στατιστικά σχετικά με καταγγελίες για αντι-συνδικαλιστική διάκριση και οποιαδήποτε διορθωτικά μέτρα έχουν ληφθεί.

-Επωφεληθεί της τεχνικής βοήθειας της ΔΟΕ για να εξασφαλίσει την εφαρμογή αυτών των μέτρων. 

-Υποβάλει Έκθεση στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την εφαρμογή αυτών των Συστάσεων πριν από την επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο 2018.

Λαμβάνοντας υπόψη την παράλειψη της Κυβέρνησης να εκπληρώσει την υποχρέωση υποβολής Έκθεσης για το 2017, η Επιτροπή προτρέπει την Κυβέρνηση να συμμορφωθεί με την υποχρέωση υποβολής Έκθεσης στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στο μέλλον".

Σύμφωνα με την Επιτροπή Διεθνών Κανόνων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η υποχρεωτική διαιτησία του Ν. 4303/2014 (όπως ισχύει και μετά τις τροπολογίες του Ν. 4549/2018) εξαιρεί την Ελλάδα από την τήρηση των Διεθνών Κανόνων Εργασίας για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Περιορίζει δηλαδή την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντίκειται στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας. Το αρμοδιότερο διεθνώς όργανο για τη συμμόρφωση της χώρας με τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας έκρινε ότι πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα από τη χώρα μας για την "επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων" και ζήτησε από την Ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις του.

Ο νομοθετικός περιορισμός της μονομερούς προσφυγής στην υποχρεωτική διαιτησία ως μέσο αποφυγής των ελευθέρων και εκούσιων συλλογικών διαπραγματεύσεων σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις παραμένει μια αναγκαία μεταρρύθμιση σε εκκρεμότητα, ώστε η η χώρα να τηρεί τους διεθνείς κανόνες για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, να αποκτήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικου διαλόγου καθώς και ένα αποτελεσματικό σύστημα διαμόρφωσης των μισθών συμβατό με την παραγωγική λειτουργία και ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.