ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο βίντεο του ΚΕΦίΜ «Κατώτατος μισθός: Μύθοι και πραγματικότητες»

15:15 - 13 Φεβ 2019 | Εργασιακά
Νέο βίντεο του ΚΕΦίΜ «Κατώτατος μισθός: Μύθοι και πραγματικότητες»
Η κρατική ρύθμιση του κατώτατου μισθού δυσκολεύει την είσοδο στην αγορά εργασίας, αυξάνει την ανεργία, αυξάνει την παράνομη εργασία και επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία.

Νέο βίντεο του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών “Μάρκος Δραγούμης” με θέμα τον κατώτατο μισθό.

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση αύξησης του κατώτατου μισθού, το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ), στο πλαίσιο του πυλώνα δράσης για την προώθηση του οικονομικού αλφαβητισμού στη χώρα μας, αποφάσισε να φωτίσει μια συχνά αθέατη πλευρά του μέτρου αυτού. Το αποτέλεσμα της αύξησης του κατώτατου μισθού έχει συχνά απρόβλεπτες και ζημιογόνες συνέπειες σε βάρος εκείνων που προσπαθεί να ενισχύσει.

Το βίντεο του ΚΕΦίΜ για τον κατώτατο μισθό:

  1. Εξετάζει τις επιπτώσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα από ένα γνώριμο ελληνικό παράδειγμα.
  2. Αναδεικνύει τι συνεπάγεται μια αύξηση του κατώτατου μισθού τόσο για τον εργαζόμενο όσο και τον εργοδότη.
  3. Απαντά ποιος είναι ο αποδεδειγμένα αποτελεσματικός τρόπος αύξησης των μισθών.
  4. Φωτίζει τέσσερις αθέατες συνέπειες της αύξησης του κατώτατου μισθού:
  • την παρεμπόδιση εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας
  • την αύξηση της ανεργίας
  • την αύξηση της αδήλωτης εργασίας
  • την επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων

Ως  οργανισμός που καταπολεμά τον οικονομικό αναλφαβητισμό και προωθεί την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας, το ΚΕΦίΜ επιχειρεί  να συμβάλλει στον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο για τις επιπτώσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Ο Αλέξανδρος Σκούρας, Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ σχολίασε: «Το μέτρο του κατώτατου μισθού είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τους πολιτικούς επειδή νομίζουν ότι με την αύξησή του, δίνουν δια νόμου μία αύξηση στους χαμηλόμισθους. Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική όμως. Το μέτρο έχει απρόβλεπτες, αρνητικές συνέπειες και αρκετά συχνά επιβαρύνει την οικονομία, τους ανέργους και τους ανειδίκευτους.»

Ο Τάσος Αβραντίνης, δικηγόρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΦίΜ έκανε την εξής τοποθέτηση: «Ο κύριος λόγος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, για την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι η εξασφάλιση ενός ελαχίστου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης στους λιγότερο προνομιούχους εργαζομένους. Κατά τη γνώμη μου, η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την υπερπροστατευτική εργατική νομοθεσία θα ζημιώσει εκείνους που η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσει, όπως έχει αποδείξει άλλωστε η διεθνής εμπειρία.»

Δείτε το βίντεο στο YouTube:

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.