ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αχτσιόγλου: Κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% στη ρύθμιση 120 δόσεων

09:54 - 12 Απρ 2019 | Εργασιακά
Αχτσιόγλου: Κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% στη ρύθμιση 120 δόσεων
Για το σχέδιο νόμου που προβλέπει τη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις μίλησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στην ΕΡΤ3, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι το κούρεμα για όσους ενταχθούν στη δόση θα φτάσει έως το 85%.

Η υπουργός Εργασίας τόνισε πως «οι οφειλές που έχουν σωρευτεί από το 2002 έως και το 2016 θα κουρεύονται στη βάση μίας αναδρομικής εφαρμογής του σημερινού ασφαλιστικού νόμου (4387/16), ο οποίος ορίζει ότι οι εισφορές υπολογίζονται στη βάση των πραγματικών εισοδημάτων» και πρόσθεσε πως «η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές, έως και τα τέλη του 2018, με την προϋπόθεση ο οφειλέτης να είναι συνεπής ως προς τις τρέχουσες εισφορές, ενώ σε αυτήν θα μπορούν να ενταχθούν και οι εργοδοτικές εισφορές για τις οποίες θα ισχύει το κούρεμα των προσαυξήσεων, που θα μπορεί να φτάσει το 100% σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής από τον οφειλέτη». 

Η κυρία Αχτσιόγλου επισήμανε ότι θα γίνεται κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85% σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση. Το κούρεμα της βασικής οφειλής και το κούρεμα των προσαυξήσεων θα οδηγούν σε μία νέα οφειλή μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 60-65%, η οποία θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ».

Για τους εργαζόμενους διανομείς ανέφερε πως «έχουν πολλά δίκαια αιτήματα και έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις μαζί τους. Στο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε για τις 120 δόσεις, εντός Απριλίου, θα υπάρχουν και ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζόμενων διανομέων. Θα προβλεφθεί η υποχρέωση του εργοδότη να συντηρεί το μηχανάκι, να παρέχει όλα τα μέσα ατομικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένου του κράνους. Στην περίπτωση που το μηχανάκι είναι στην ιδιοκτησία του εργαζόμενου, ο εργοδότης θα έχει υποχρέωση να καταβάλλει 15% επί του κατώτατου μισθού, ως αποζημίωση στον εργαζόμενο, προκειμένου να συντηρεί το μηχανάκι του κάθε μήνα. Προχωράμε, επίσης, με στοχευμένους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στον κλάδο».

«Η γραμμή που τηρεί η ΝΔ στις δικαστικές εξελίξεις για το σκάνδαλο της Novartis, είναι πραγματικό όνειδος στην πολιτική ζωή. Κρύβονται πίσω από την παραγραφή», δήλωσε η υπουργός για τη στάση της αντιπολίτευσης και συνέχισε ότι «Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, θέλουμε να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος, γιατί υπάρχει ο κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης υπουργών».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές, δήλωσε ότι «στο δικό μας χώρο, αυτό το έχω επισημάνει και άλλη φορά, οι υποψηφιότητες δεν είναι ζήτημα ατομικών σχεδίων ή επιλογών. Γίνονται συλλογικά σχέδια και ο καθένας υπηρετεί από εκεί που του ζητείται. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει τέτοια πρόταση».

Τελευταία τροποποίηση στις 10:20 - 12 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.