ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο ασφαλιστικό: «Γράψε-σβήσε» με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης συνταξιούχων

14:28 - 24 Ιαν 2020 | Εργασιακά
Νέο ασφαλιστικό: «Γράψε-σβήσε» με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης συνταξιούχων
Το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου περιλάμβανε και χριστουγεννιάτικο «μποναμά» για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ωστόσο, η συγκεκριμένη διάταξη «κόπηκε» από το σχέδιο νόμου που τέθηκε τελικά προς δημόσια διαβούλευση.

Στο προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού προβλεπόταν λοιπόν ένα κονδύλι 0,5% του ΑΕΠ, το οποίο κάθε Δεκέμβριο θα μοιραζόταν ως εορταστικός «μποναμάς» προς τους συνταξιούχους. Το ύψος του εφάπαξ ποσού και τα κριτήρια χορήγησης θα ορίζονταν με υπουργική απόφαση κάθε χρόνο και θα κυμαινόταν, ανάλογα με την πορεία του προϋπολογισμού.

Το συγκεκριμένο ποσό θα πήγαινε, σύμφωνα με το κείμενο, προς ενίσχυση συνταξιούχων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, αλλά και σε δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής, επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες. Ουσιαστικά, θα αντικαθιστούσε το βοήθημα που είχε ονομάσει "13η σύνταξη" η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το είχε προαναγγείλει μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ως "μόνιμο μηχανισμό στήριξης".

Αλλαγή διατύπωσης

Η διάταξη, ωστόσο, επαναδιατυπώθηκε στην τελική μορφή του νομοσχεδίου και το κονδύλι 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 970 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με το επικαιροποιημένο κείμενο "θα χρησιμοποιηθεί για τις αυξήσεις που απορρέουν από τις αποφάσεις του ΣτΕ καθώς και για την υγεία και την κοινωνική πολιτική εν γένει". Μία γενική διατύπωση, χωρίς να γίνονται περαιτέρω διευκρινήσεις και συγκεκριμένες αναφορές για το πότε και σε ποιους θα μοιράζεται το ποσό.

Μερίδα εργατολόγων πιστεύει ότι το οικονομικό επιτελείο «αποθηκεύει» πόρους ανησυχώντας για πιθανή μαύρη τρύπα στο ασφαλιστικό σύστημα.

Με βάση τα παραπάνω εκφράστηκαν ανησυχίες και για «τρύπα» στον Προύπολογισμό, γεγονός που ανάγκασε το υπουργείο Εργασίας να αποσύρει τη διάταξη, ενώ υπήρξαν και φήμες για σύγκρουση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε, πάντως, τις παραπάνω πληροφορίες αναφέροντας πως τα νούμερα για το νέο ασφαλιστικό «βγαίνουν». Προφανώς, χωρίς το κονδύλι του εορταστικού μποναμά, που προκαλεί φωνές από τη μεριά της αντιπολίτευσης.

Για οριστική κατάργηση της «13ης σύνταξης» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα βέβαια που η κυβέρνηση απαντά πως δεν δόθηκε ποτέ «13η» σύνταξη και πως απλώς η κυβέρνηση Τσίπρα θέλησε να ξεγελάσει προεκλογικά τους συνταξιούχους.

Αντιδράσεις υπάρχουν, όμως και από τη μεριά του ΚΙΝΑΛ, που θυμίζουμε πως πρόσφατα είχε καταθέσει επίσημα πρόταση για επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

  • Ολόκληρο το ασφαλιστικό ΕΔΩ
Τελευταία τροποποίηση στις 14:54 - 24 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.