ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απουσία από την εργασία λόγω ασθένειας- Τι ισχύει για εργαζόμενους-εργοδότες

09:06 - 09 Μαρ 2020 | Εργασιακά
Απουσία από την εργασία λόγω ασθένειας- Τι ισχύει για εργαζόμενους-εργοδότες
Με την επιδημία του κορονοϊού να βρίσκεται σε έξαρση και στην Ελλάδα, πολλοί εργοδότες, αλλά και εργαζόμενοι, αναρωτιούνται για το πως πρέπει να πράξουν σε περίπτωση που προσβληθούν από την ασθένεια.

Η κυβέρνηση προχωρά ήδη την θέσπιση οικονομικών μέτρων και μέτρων ελάφρυνσης για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της επιδημίας, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν, σήμερα, Δευτέρα. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί – τουλάχιστον ακόμα – τι ισχύει για την απουσία από την εργασία λόγω κορονοϊού.

Όπως είχε γνωστοποιηθεί η κυβέρνηση αναμένεται να υιοθετήσει ειδικά μέτρα σε σχέση με τον κορονοϊό και την εργασία. Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης, είχε κάνει λόγο για «απόφαση σε εργασιακό επίπεδο», που βρίσκεται στα «σκαριά».

«Η απόφαση θα αφορά το αν οι εργαζόμενοι θα μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους καθώς και την αμοιβή τους από τον εργοδότη σε περίπτωση απουσίας τους» είχε διευκρινίσει ο υπουργός.

Ωστόσο, μέχρι να γίνει αυτό, ισχύει πλήρως ο κώδικας νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων που ψηφίστηκε το 2010 (ν. 3850/2010) όπως και κάθε άλλη ισχύουσα πρόβλεψη.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Εάν ο εργοδότης αναστείλει με δική του πρωτοβουλία προληπτικά τις εργασίες της επιχείρησης, είναι υποχρεωμένος να αμείβει τους νοσούντες εργαζομένους κανονικά.
  • Εάν μια ιδιωτική επιχείρηση αναστείλει τη λειτουργία της με απόφαση δημόσιας αρχής, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και στο πλαίσιο αποφυγής περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού κι επειδή αυτό οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας ο εργοδότης σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο δεν υποχρεούται να καταβάλει αποδοχές στους εργαζόμενους.
  • Εάν ο εργαζόμενος απέχει από την εργασία του χωρίς διάγνωση και χωρίς υποψία προσβολής, συνιστά αδικαιολόγητη απουσία. 
  • Εάν υπάρχουν υποψίες ότι ο εργαζόμενος έχει προσβληθεί, τότε ο εργοδότης υποχρεούται να του ζητήσει να μην έρθει στην εργασία του και να του καταβάλει το μισθό. Για αυτή την περίπτωση απαιτείται γνωμάτευση ή εντολή γιατρού.

Άδεια ασθένειας και μισθοδοσία

Σε περίπτωση απουσίας λόγω ασθενείας:

- Ο μισθός καταβάλλεται για ένα 15ήμερο, εάν ο εργαζόμενος έχει προϋπηρεσία μικρότερη από ένα έτος.

- Ο μισθός καταβάλλεται για ένα μήνα, εάν εργάζεται για πάνω από ένα έτος και μέχρι 4 χρόνια.

- Η εν λόγω άδεια κλιμακώνεται έως τους 6 μήνες για όσους έχουν προϋπηρεσία 15 έτη και άνω.

Χαρά Κάνδηλα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.