ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η εναλλακτική εργασία που «φέρνει» ο κορονοϊός

11:58 - 10 Μαρ 2020 | Εργασιακά
Η εναλλακτική εργασία που «φέρνει» ο κορονοϊός
Νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας φέρνει ο κορονοϊός και η ανάγκη για προστασία της δημόσιας υγείας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ένα πακέτο μέτρων για τις επιχειρήσεις, που δεν περιλαμβάνει απλώς οικονομική στήριξη. Ένα μεγάλο του κομμάτι αφορά και τα εργασιακά, ανοίγοντας ένα νέο πλαίσιο... ευελιξίας για τις επιχειρήσεις.

Στις ζωές μας μπαίνει πια δυναμικά η τηλεργασία, αλλά και η τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Ευέλικτα ωράρια

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Έτσι παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να οργανώνουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες που θέτει το φαινόμενο της διάδοσης του κορονοϊού και στη χώρα μας.

Διευκολύνονται έτσι εργαζόμενοι και εργοδότες να προκρίνουν σχήματα σταδιακής πρόσβασης και προσέλευσης στους χώρους εργασίας, αρκεί φυσικά να μη θίγονται οι υφιστάμενες προστατευτικές διατάξεις για τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης υπερεργασίας, υπερωριών, εργασίας κατά βάρδιες, ο προβλεπόμενος ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης, κ.λπ.

Τηλεργασία

Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας στηρίζει τις επιχειρήσεις που επιλέγουν την εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασίας), στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό. Σε αυτή την περίπτωση περιορίζονται οι μετακινήσεις, ενώ διευκολύνονται και οι εργαζόμενοι με παράλληλα καθήκοντα φροντίδας παιδιών.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία τροποποίηση στις 12:22 - 10 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.