ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας- Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα

14:39 - 12 Απρ 2020 | Εργασιακά
Οι πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας- Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα
Μεγάλη Εβδομάδα… πληρωμών αναμένεται για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του κορονοϊού. Στο επίκεντρο το επίδομα των 800 ευρώ, το voucher των 600 ευρώ, καθώς το δώρο Πάσχα για εργαζόμενους, που απασχολούνται από επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν κανονικά και δεν συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών. Εξελίξεις εντός της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένονται και για την έκδοση συντάξεων.

800 ευρώ

Σε τρία κύματα θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές των 800 ευρώ, για πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης λόγω εξάπλωσης του κορονοϊού. Οι πρώτες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν πριν το Πάσχα και ειδικότερα από την Μεγάλη Τετάρτη, 15 Απριλίου, έως και την Μεγάλη Παρασκευή, 17 Απριλίου. Σε αυτή την πρώτη πληρωμή θα λάβουν τα 800 ευρώ, που είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα, όλοι όσοι θα έχουν υποβάλλει ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση έως την Παρασκευή 10 Απριλίου. Εν τω μεταξύ, έως και τις 13 Απριλίου, δίνεται η δυνατότητα για διορθώσεις, συμπληρώσεις και ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων στα έντυπα και επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Επίσης, έως τη Μεγάλη Πέμπτη, 16 Απριλίου, θα έχει καταβληθεί η ειδική αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε όσους δικαιούχους έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις και η προκαταβολή των 400 ευρώ στους επιστήμονες επαγγελματίες. Μέχρι το τέλος του μήνα λογικά θα έχουν λάβει το επίδομα όλοι οι δικαιούχοι.

Σε αυτό το πρώτο κύμα πληρωμών εκτιμάται ότι θα ενταχθούν οι περισσότεροι μισθωτοί επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή, αλλά και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν και τέθηκαν από τους εργοδότες τους σε αναστολή σύμβασης τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Voucher των 600 ευρώ

Έως τις 20 Απριλίου, θα διαρκέσει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο ειδικό voucher των 600 ευρώ για το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, με τίτλο «ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον Covid-19 που εντάσσονται στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών».

Οι δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα, ύψους 600 ευρώ, το οποίο θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το επιστημονικό επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις: 400 ευρώ, ως προκαταβολή, με την ενεργοποίηση της επιταγής, η οποία θα καταβάλλεται από τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου και μετά, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν έως το τέλος του Απριλίου.

Το πρόγραμμα αφορά 180.390 επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες και θα υλοποιηθεί με το σύστημα της επιταγής κατάρτισης, που περιλαμβάνει παρακολούθηση προγράμματος 100 διδακτικών ωρών και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων από ειδικά διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης.

Δώρο Πάσχα

Τη Μεγάλη Τετάρτη, 15 Απριλίου, καταβάλλεται κανονικά το Δώρο Πάσχα, όπως ακριβώς προβλέπει η εργατική νομοθεσία, από τις επιχειρήσεις εκείνες που ούτε έχουν πληγεί, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ούτε έχουν ανασταλεί τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή.

Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται κανονικά την Μεγάλη Τετάρτη, με τον εργοδότη να έχει τη δυνατότητα καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται από τον κορονοϊό θα λάβουν το δώρο αργότερα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Παράλληλα, τη Μεγάλη Πέμπτη, 16 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή αναδρομικών ποσών του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Ειδικότερα, το Μ.Τ.Π.Υ., σε συντονισμό με το υπουργείο Εργασίας, θα καταβάλει τη Μεγάλη Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020, αναδρομικά ποσά, συνολικού ύψους 2.888.544,47 ευρώ, σε 3.964 νέους μερισματούχους, που η αίτησή τους υποβλήθηκε έως και τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Πώς υπολογίζεται το ποσό

Για τις επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα της κυβέρνησης το δώρο Πάσχα θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που δεν είναι δεδουλευμένο, αλλά το τμήμα που δεν θα καταβληθεί από τους εργοδότες θα καταβληθεί από τον κρατικό υπολογισμό. Ο εργοδότης θα πρέπει να καλύψει το ποσοστό του δώρου που αναλογεί σε κάθε εργαζόμενο που έχει τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Το υπόλοιπο ποσοστό που προκύπτει από το χρονικό διάστημα στο οποίο κάποιος βρίσκεται σε αναστολή, δεν θα πληρώνεται από την επιχείρηση, αλλά θα καλύπτεται από το κράτος.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά, το δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Ξεκινά η ψηφιακή έκδοση συντάξεων

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα της ψηφιακής έκδοσης συντάξεων για δυο μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων.

Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε άθλο το όλο εγχείρημα και τόνισε ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε λόγω του κορονοϊού, αλλά αντίθετα ξεκινά άμεσα πιλοτικά και τον Ιούνιο προγραμματίζεται «να πατηθεί το κουμπί της ψηφιακής σύνταξης και χιλιάδες συντάξεις θα βγουν αυθημερόν».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:06 - 12 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.