ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εργαζόμενοι: Νέα δεδομένα για αναστολή σύμβασης και αποζημίωση τον Μάιο

10:45 - 30 Απρ 2020 | Εργασιακά
Εργαζόμενοι: Νέα δεδομένα για αναστολή σύμβασης και αποζημίωση τον Μάιο
Σήμερα ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο του μέτρου αναστολής συμβάσεων για όσες επιχειρήσεις είχαν κλείσει με κρατική εντολή από τις 13 Μαρτίου στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα.

Με το άνοιγμα ορισμένων μόνο κατηγοριών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και υπηρεσιών την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, θεωρείται δεδομένη η παράταση του μέτρου για τουλάχιστον έναν μήνα, δηλαδή έως τα τέλη Μαΐου. Ρήτρα για όσες επιχειρήσεις θα επαναλειτουργήσουν, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά τουλάχιστον του 50% των εργαζομένων τους σε ενεργό απασχόληση.  

Προκειμένου να διευκρινιστούν τα νέα δεδομένα, τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται σχετική ΠΝΠ που θα προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης του καθεστώτος αναστολής συμβάσεων έως το τέλος Μαΐου και για τις επιχειρήσεις, που θεωρούνται πληττόμενες.

Το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, που θα λάβουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή, δεν αλλάζει ουσιαστικά, αλλά θα προσαρμοστεί στην διάρκεια. Έτσι εάν επιβεβαιωθεί ότι η πάραταση θα ισχύσει για 30 και όχι για 45 ημέρες, το ποσό θα κατέβει αναλόγως από τα 800 στα 533 ευρώ.

Στην ΠΝΠ θα σημειώνεται ότι ο εργοδότης, που παρατείνει την αναστολή σύμβασης του εργαζομένου για 30 ημέρες, θα μπορεί να τον επαναφέρει σε ενεργό απασχόληση πριν από τη λήξη αυτής της χρονικής περιόδου είτε οριστικά είτε για κάποιες ημέρες, προκειμένου να καλυφθούν αυξημένες ανάγκες. Στην περίπτωση αυτή η ενίσχυση που θα δοθεί από το κράτος θα αντιστοιχεί στις ημέρες που παρέμεινε σε αναστολή η σύμβαση και το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να καταβληθεί από τον εργοδότη. 

Πάντως, σήμερα το απόγευμα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης θα παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την στήριξη των επιχειρήσεων και του μισθού των εργαζομένων μέσω της αναπλήρωσης του όπου χρειάζεται.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Α.Π.Δ για τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή σύμβασης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.