ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι ισχύει για άδειες ειδικού σκοπού–αναστολές συμβάσεων για γονείς

10:41 - 11 Μαϊ 2020 | Εργασιακά
Τι ισχύει για άδειες ειδικού σκοπού–αναστολές συμβάσεων για γονείς
Για να αντιμετωπίσει η πολιτεία τα προβλήματα που υπάρχουν σε οικογένειες που έχουν παιδιά και δεν έχουν πώς να τα προσέξουν με δεδομένο ότι δε λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί εξέδωσε νέα ΚΥΑ, όπου τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών- Εργασίας ορίζουν ότι η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για όλο το διάστημα που διαρκεί η εν λόγω αναστολή, χωρίς να προβλέπεται άλλος χρονικός περιορισμός ή να χρειάζεται να εκδοθεί νέα ρύθμιση.

Επίσης υπάρχει και η εναλλακτική αντί άδειας ειδικούς σκοπού, να γίνει αναστολή σε συμβάσεις εργασίας των γονέων, όχι όμως πέρα από τις 31 Μαίου.

Η ανωτέρω άδεια μπορεί να ληφθεί εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, ακόμα και εάν ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Σε περίπτωση κατά την οποία και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί, στον ίδιο ή σε διαφορετικούς εργοδότες, με κοινή τους υπεύθυνη δήλωση προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, γνωστοποιούν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της ανωτέρω άδειας ή, σε περίπτωση που μοιραστούν την άδεια, τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα χρήσης της από καθέναν από αυτούς.

Σε περίπτωση που ο ένας γονέας είναι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ενώ ο άλλος στο Δημόσιο, απαιτείται η προσκόμιση στον εργοδότη της υπεύθυνης δήλωσης του εργαζόμενου γονέα στο Δημόσιο ότι δεν έχει κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, προκειμένου ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα να μπορεί να κάνει χρήση της άδειας αυτής. Σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από τον κορονοϊό COVID-19 ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω.

Από τις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού τα 2/3 καλύπτονται από τον εργοδότη, και το 1/3 από το Κράτος, ενώ ο εργαζόμενος συμμετέχει με 1 ημέρα από την κανονική του άδεια.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:45 - 11 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.