ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurostat: «Βλέπει» τρίμηνες συμβάσεις και νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας

08:26 - 13 Μαϊ 2020 | Εργασιακά
Eurostat: «Βλέπει» τρίμηνες συμβάσεις και νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας
Σε ανάλυση της Eurostat για το αύριο της αγοράς εργασίας, η υπηρεσία επισημαίνει τα νέα δεδομένα που έρχονται λόγω της πανδημίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι προβλέπεται αύξηση των τρίμηνων συμβάσεων εργασίας σε πολλούς κλάδους. Μάλιστα σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή το ποσοστό αυτών των εργαζομένων το 2019 έφτανε το 2,3% μεσοσταθμικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όντας σταθερό σταθερότητα ως ποσοστό της απασχόλησης καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας. Όμως εκτιμάται ότι αυτό θα αυξηθεί και το ζήτημα είναι για πόσο, κι αν θα ανασταλεί η τάση μετά την παρέλευση της πανδημίας.

Σύμφωνα με την Eurostat, οι τρίμηνες συμβάσεις, που ουσιαστικά παραπέμπουν σε μια σχέση επισφάλειας στην αγορά εργασίας, αντιπροσώπευαν τον πρωτογενή τομέα, σε ποσοστό που έφτανε το 7,5%, δηλαδή τριπλάσιο από το μέσο όρο, ενώ ανάλογες συμβάσεις το πολύ 3μηνης απασχόλησης συναντάμε στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές και φυσικά στα τουριστικά καταλύματα και στην εστίαση.

Η Ελλάδα, επί του παρόντος, βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με ποσοστό μόλις 0,8%. Βέβαια εδώ υπάρχει μεγάλο ποσοστό «μαύρης» εργασίας.

Πάντως με προβλέψεις για ανεργία στην Ε.Ε. -στο 20% το καλό σενάριο- είναι αναπόδραστο, εάν δεν υπάρξει κρατική παρέμβαση, να έχουμε νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας.

Share of employees in precarious employment 2019

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το ΚΕΠΕ υπάρχει μια πρώτη καταγραφή αυτής της νέας κατάστασης. Σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΠΕ, με βάση τα στοιχεία του 2019, το 32,8% των εργαζομένων στην Ελλάδα θα μπορούσε να εργαστεί από το σπίτι. Σε απόλυτο μέγεθος αυτό ισοδυναμεί με 1,263 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Το ΚΕΠΕ επισημαίνει πάντως την ενίσχυση του άτυπου χαρακτήρα της εργασιακής σχέσης, την εμπλοκή επαγγελματικών και οικιακών δραστηριοτήτων, τη δυσκολία ελέγχου και αξιόπιστης αξιολόγησης της οίκοι καταβαλλόμενης προσπάθειας και παραγόμενου έργου, τη μετακύλιση κόστους από τις επιχειρήσεις προς τον εργαζόμενο.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.