ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι πληρώνονται σήμερα την αποζημίωση ειδικού σκοπού

08:00 - 05 Ιουν 2020 | Εργασιακά
Ποιοι πληρώνονται σήμερα την αποζημίωση ειδικού σκοπού
Ξεκινούν από σήμερα, Παρασκευή, οι πληρωμές για τα 534 ευρώ σε εργαζόμενους που βρίσκονταν σε καθεστώς αναστολής εργασίας για ολόκληρο τον Μάιο.

Ειδικότερα, πρόκειται για επιχειρήσεις που βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Εργασίας μπορούσαν να θέσουν σε αναστολή το 100% του προσωπικού τους για τον Μάιο, προκειμένου κάθε εργαζόμενος να λάβει την ειδική αποζημίωση που αντιστοιχεί στο ποσό των 534 ευρώ.

H μεταφορά πίστωσης, ύψους 40.756.800 ευρώ, έλαβε το «πράσινο φως», χθες, Πέμπτη και αφορά 50.946 δικαιούχους, εκ των οποίων:

  • οι 2.255 δικαιούχοι αφορούν αναστολές συμβάσεων Μαρτίου-Απριλίου 2020 ποσού 1.804.000 ευρώ και
  • οι 48.691 δικαιούχοι αφορούν ειδικές περιπτώσεις ποσού 38.952.800 ευρώ.

Οι πληρωμές έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν από σήμερα 5 Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020.

Πληρωμή και σε επιστήμονες

Σήμερα, καταβάλλεται και η οικονομική ενίσχυση - αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 424 επιστήμονες.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» την Πέμπτη, εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 254.400 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 424 επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες.

Νέες πληρωμές μετά τις 10 Ιουνίου

Παράλληλα, «τρέχουν» και οι δηλώσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζομένους των οποίων οι αναστολές εργασίας διακόπηκαν εντός του Μαΐου. Σε λειτουργία τέθηκε και το έντυπο ορθής επανάληψης δήλωσης παράτασης αναστολής συμβάσεων, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα για συμβάσεις εργαζομένων που δηλώθηκαν σε παράταση αναστολής για ολόκληρο το μήνα Μάιο να δηλωθεί ότι διακόπηκαν οριστικά εντός του μήνα Μαΐου.

Οι υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία μπορούν να υποβληθούν στο σύστημα της «Εργάνης» μέχρι και τις 7 Ιουνίου και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν μέσα στον Μάιο θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού το διάστημα από 10 έως 12 Ιουνίου 2020. Το ποσό υπολογίζεται αναλογικά και αντιστοιχεί σε 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής

Ποιοι «διεκδικούν» τα 534€ και τους επόμενους μήνες

Τον Ιούνιο οι επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης μπορούν να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή να δηλώσουν νέες αναστολές συμβάσεων για εργαζόμενους που δεν τελούσαν σε αναστολή τον Μάιο.

Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει κατ’ ανώτατο όριο έως 30 ημέρες και οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν ειδική αποζημίωση έως 534 ευρώ ανάλογα με την ημερομηνία επανέναρξης της εργασίας τους.

Από την άλλη, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού, μπορούν είτε να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, είτε να δηλώσουν νέες αναστολές συμβάσεων για εργαζόμενους που δεν τελούσαν σε αναστολή τον προηγούμενο μήνα, για τον Ιούνιο αλλά και τον Ιούλιο.

Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει κατ’ ανώτατο όριο έως 30 ημέρες ανά μήνα και όχι πέραν της 31ης Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διασταυρώσεων και ελέγχων με τα Πληροφοριακά Συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των φορέων που καταβάλουν αποζημιώσεις λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορονοϊού COVID-19.

Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 22:59 - 04 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.