ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναβαθμισμένο το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»- Σκέψεις χρονικής επέκτασης

09:50 - 11 Ιουν 2020 | Εργασιακά
Αναβαθμισμένο το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»- Σκέψεις χρονικής επέκτασης
Αναβαθμισμένο συνεχίζει το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" η κυβέρνηση με βασικό σκόπο να ανακόψει την αύξηση της ανεργίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται και χρονική επέκταση του προγράμματος.

Το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" ξεκίνησε για να καλύψει τους μισθούς που χάνουν οι υπάλληλοι όταν ο εργοδότης του, λόγω αδυναμίας να καλύψει τα έξοδα "κόβει" στο μισό τις ώρες εργασίας του.

Ο εργαζόμενος εργάζεται τις μισές ώρες, παίρνει μισό μισθό και από το υπόλοιπο του μισθού του, που χάνει, το κράτος καλύπτει το 60%. Αν δηλαδή κάποιος έχει μισθό 1.000 ευρώ, παίρνει τα 500 από τον εργοδότη του και το 60% των υπολοίπων 500 (300 ευρώ) από το κράτος.

Το πρόγραμμα αυτό ενισχύθηκε από την Τετάρτη, καθώς η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει κι άλλο τους εργοδότες αποφάσισε να επιδοτήσει και το 60% των εισφορών των εργαζομένων που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία. Οι εργαζόμενοι είχαν αναφέρει πως δυσκολεύονται να καλύψουν τις εισφορές, που παρά την περικοπή των ωρών εργασίας, ήταν στο σύνολο του μισθού.

Η επιδότηση των εισφορών ανακοινώθηκε πως θα ισχύει από 15 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου, ωστόσο ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εξετάζεται η επέκταση της επιδότησης αυτής και για τον μήνα Αύγουστο.

«Το πρόγραμμα αυτό σε πρώτη φάση της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών θα τρέξει μέχρι τα τέλη Ιουλίου και εφόσον το κρίνουμε απαραίτητο είμαστε διατεθειμένοι να το επεκτείνουμε και για το μήνα Αύγουστο, αλλά αυτό θα μας το υποδείξει τελικά η ίδια η αντίδραση της αγοράς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη ψηφιακή διάσκεψη με τους προέδρους των οργανώσεων του κόμματος από όλη την Ελλάδα, που διοργάνωσε η Γραμματεία Οργανωτικού.

Η κυβέρνηση βλέπει κλάδους όπως η εστίαση και τα ξενοδοχεία να "υποφέρουν" και γνωρίζει καλά πως η ανεργία θα αυξηθεί σημαντικά. Για να ανακόψει αυτό το δυσμενές σενάριο ενισχύει, όσο μπορεί τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, ενώ φυσικά ελπίζει πως σύντομα θα έχει και μεγαλύτερη ρευστότητα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.