ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πρεμιέρα» για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ - Το ειδικό έντυπο ένταξης

08:13 - 15 Ιουν 2020 | Εργασιακά
«Πρεμιέρα» για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ - Το ειδικό έντυπο ένταξης
Σήμερα ξεκινά η ισχύς του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει 4 μήνες και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας (μέχρι και 50%) για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Παράλληλα, όσον αφορά το εν λόγω πρόγραμμα, εισάγεται νέο ειδικό έντυπο στο σύστημα «Εργάνη» για την σχετική δήλωση ένταξης.

Ειδικότερα, στη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις, οι οποίες εμφάνισαν μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων τους κατά τη διάρκεια του lockdown, εφόσον απαλλάσσονται από ΦΠΑ, σε σύγκριση με το 2019. Επιπλέον, μπορούν να ενταχθούν έως τις 15 Οκτωβρίου 2020 μόνο οι μισθωτοί με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Όσοι εργαζόμενοι εντάσσονται στο μηχανισμό, θα συνεχίζουν να έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης, παρόλο που θα απασχολούνται με μειωμένο ωράριο, ενώ το κράτος θα αναπληρώνει το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται, καταβάλλοντας στον εργαζόμενο οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας. Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή των εργαζομένων υπολείπεται του καθαρού κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

Το ειδικό έντυπο ένταξης

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, οι επιχειρήσεις, που θα ενταχθούν στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ καλούνται ανά μήνα εκκινώντας από την 15/6/2020, πρέπει να προαναγγείλουν το διάστημα για το μήνα για τον οποίο θα κάνουν χρήση της ρύθμισης, καθώς και την κατηγορία στην οποία υπάγεται η επιχείρηση βάση του συγκεκριμένου άρθρου στο ειδικό έντυπο «ΑΙΤΗΣΗ/ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» δηλώνοντας επίσης στο ίδιο έντυπο κατά την Α΄ Φάση Υποβολής:

  • τα στοιχεία της επιχείρησης-εργοδότη,
  • το μήνα ένταξης στο μηχανισμό
  • τα στοιχεία των εργαζομένων τους για τους οποίους προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%,
  • το συμβατικό ωράριο πλήρους απασχόλησης (Συμβατικές ώρες εργασίας/εβδομάδα),
  • το ωράριο μειωμένης απασχόλησης/εβδομάδα.

Οι ίδιες επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να συμπληρώσουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ κατά τη Β΄ Φάση Υποβολής εντός των τριών πρώτων ημερών του επόμενου μήνα από το μήνα ένταξης:

  • τις μηνιαίες μικτές αποδοχές των δηλωθέντων κατά την Α΄ Φάση εργαζομένων με καθεστώς πλήρους εργασίας,
  • τις μηνιαίες καθαρές αποδοχές των δηλωθέντων κατά την Α΄ Φάση εργαζομένων,
  • τις καταβαλλόμενες αποδοχές κατά το μήνα ένταξης τους με βάση τις μειωμένες ώρες εργασίας στους δηλωθέντες κατά την Α΄ Φάση  εργαζομένους,
  • τον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ και την Τράπεζα πληρωμής του δικαιούχου-εργαζομένου.

idgojd

cysduvfusd

Η διαδικασία

Οι επιχειρήσεις πρέπει να δηλώνουν κάθε μήνα τους εργαζόμενους που θέτουν σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης και τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, ώστε να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, η συνολική αναπλήρωση του εισοδήματος των εργαζομένων που εντάσσονται στη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κυμαίνεται από 83,5% έως 100% του καθαρού μισθού τους. Η μέγιστη μείωση κυμαίνεται στο 16,5% και αφορά μισθούς της τάξης των 1.000 και 1.200 ευρώ μεικτά. Αντίθετα, η απώλεια κινείται στο 7% για μεικτούς μισθούς της τάξης των 700 ευρώ και το όφελος για την επιχείρηση είναι 34,1%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.