ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι και πότε θα πάρουν τα αναδρομικά- Η κυβέρνηση αποφασίζει

08:00 - 15 Ιουλ 2020 | Εργασιακά
Ποιοι και πότε θα πάρουν τα αναδρομικά- Η κυβέρνηση αποφασίζει
Η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων πετάει το μπαλάκι στην κυβέρνηση για το πόσοι θα είναι τελικά αυτοί που θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε μεν τους συνταξιούχους και αποφάσισε πως πρέπει να λάβουν αναδρομικά τις περικοπές που υπέστησαν το διάστημα Ιούνιος 2015-Μάιος 2016.

Στην απόφασή του , επιδικάζει αυτά τα χρήματα μόνο για όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να τα διεκδικήσουν, αλλά παράλληλα επιτρέπει στην κυβέρνηση -εφόσον το επιθυμεί- να δώσει τα χρήματα στο σύνολο των συνταξιούχων, με ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Πρόκειται για μία σοφή, όπως αναφέρουν δικαστικοί κύκλοι απόφαση, καθώς δημιουργεί ένα πλαίσιο διαχειρίσιμο για την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα δικαιώνει και τους συνταξιούχος.

Αυτό αντανακλά και η ανακοίνωση του υπουργείο Εργασίας μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ.  «Συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής», αναφέρει το υπουργείο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Τα αναδρομικά, τα οποία κυμαίνονται, ανά συνταξιούχο, από 3.000 έως 6.000 ευρώ, μπορεί να τα λάβει το σύνολο των συνταξιούχων, που είναι περίπου 2,5 εκ. και όχι μόνο οι 250.000 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στην Διοικητική Δικαιοσύνη, εφόσον η Κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει νομοθετική ρύθμιση.

Η αντιπολίτευση ασφαλώς πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση και το πιθανότερο είναι πως η κυβέρνηση θα δώσει τα χρήματα στο σύνολο των συνταξιούχων, απλώς θα το πράξει όταν θα έχει εξασφαλίσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι βέβαιο πως θα αντιμετωπίσει έντονη κριτική και ασφαλώς θα απογοητεύσει εκατομμύρια συνταξιούχους.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.