ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμμετοχή ΥΠΟΙΚ στη συζήτηση του ΤΕΕ για το φορολογικό

14:40 - 26 Φεβ 2010 | Φορολογία
Την πρόταση να συζητηθούν σε βάθος, όπου αυτό απαιτείται, οι επιπτώσεις ορισμένων μέτρων πριν την κατάληξη στις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα έκανε και δημόσια ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος κατά την συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους των φορέων που μετέχουν στην επιτροπή μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος. Ο Υπουργός δήλωσε ότι η πρόταση είναι θετική και δεσμεύτηκε να συμμετάσχει και ο ίδιος στην συζήτηση.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ μιλώντας κατά την συνεδρίαση επισήμανε: Το ΤΕΕ  προτάσσει το θέμα του αφορολόγητου ορίου. Ενδιαφέρει πολλούς μηχανικούς. Αλλά είναι καθοριστικό για την πλειοψηφία των νέων συναδέλφων. Σήμερα, το 47% των 102.985 μηχανικών, δηλαδή οι 48.036 είναι γεννημένοι μετά την 1.1.1970, έχουν επαγγελματική ζωή μικρότερη των 15 χρόνων. Δυσκολεύονται να πιάσουν το όριο των 12.000 € ως ετήσιο εισόδημα. Δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν αποδείξεις, όταν δεν γίνονται αποδεκτές οι πιο βασικές, όσες αφορούν την επιβίωση τους.

Το ΤΕΕ τάσσεται, μέσω του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος, υπέρ της αναδιανομής προς  όφελος των χαμηλότερων εισοδηματικά ομάδων.

Από τους 45.000 διπλωματούχους μηχανικούς και τις 4.500 που έχουν δηλώσει εισοδήματα από μελέτες και επιβλέψεις ιδιωτικών έργων την τελευταία τριετία, το 2009 δήλωσαν έσοδα οι 26.041, ποσοστό 53%. Είναι μια απόδειξη ότι για τους μηχανικούς τα έσοδα δεν συμπίπτουν με το χρόνο πραγματοποίησης των δαπανών τους. Το μέσο ακαθάριστο εισόδημα για το 2009  από αυτήν την κατηγορία αμοιβών ήταν 11.128 €, 22% χαμηλότερο από το 2008.

Στο διάστημα από 1/1/2010 μέχρι 25/2/2010, οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν  ήσαν 25.725. Στο αντίστοιχο διάστημα το 2008 είχαν πραγματοποιηθεί 40.766 συναλλαγές, έχουμε δηλαδή μείωση 37%. Τα αναλογούντα σε αυτές τις συναλλαγές έσοδα το 2010  είναι μειωμένα κατά 24%.

Με αυτόν τον «τζίρο» και αυτήν την τάση, ο τρόπος φορολόγησης αυτής της κατηγορίας των μηχανικών δεν θα είχε μεγάλη σημασία, αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος με τις τελικές αποφάσεις του, το Υπουργείο Οικονομικών να οδηγήσει σε έναν ανεξέλεγκτο αθέμιτο ανταγωνισμό με επιπτώσεις στην ποιότητα έργων και μελετών.

Οι μηχανικοί σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών εντάχθηκαν μαζί με 15 άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, με τις οποίες το φορολογικό τους σύστημα δεν έχει την παραμικρή συνάφεια. Είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα.

Για τους μηχανικούς ισχύει απόλυτα το λογιστικό σύστημα φορολόγησης, το φορολογητέο εισόδημα υπολογίζεται με βάση τα βιβλία εσόδων- εξόδων.

Ωστόσο, η αφαίρεση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα, ώστε να φορολογηθούν τα καθαρά έσοδα, γίνονται με χρήση δεικτών που προκύπτουν από την  κοινή πείρα σε ετήσια βάση, επειδή ο χρόνος πραγματοποίησης των εξόδων είναι διαφορετικός από αυτόν της είσπραξης εσόδων. Σημειώνουμε, μάλιστα, ότι εάν διαπιστωθεί υπέρμετρη απόκλιση μεταξύ δηλούμενων και πραγματοποιηθεισών  δαπανών, οι δείκτες συνορθώνονται. Ο τρόπος αφορά δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και φυσικά πρόσωπα μηχανικούς, μέλη προσωπικών εταιρειών, οι οποίοι φορολογούνται με βάση τις διατάξεις της Ζ΄ πηγής. Αντίθετα οι ΑΕ και ΕΠΕ φορολογούνται με τις διατάξεις της Δ΄ πηγής, σύμφωνα με τις οποίες οι δαπάνες υπολογίζονται στο σύνολο τους και αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα ανεξαρτήτως χρονιάς κατά την οποία αυτά πραγματοποιούνται. Τυχόν τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων, θα δώσει ένα σαφές οικονομικό πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό για τις ίδιες εργασίες υπέρ των εταιρειών οι οποίες φορολογούνται με τους κανόνες της Δ΄ πηγής.

Να σημειωθεί, ότι τα μέχρι σήμερα απολογιστικά στοιχεία, καθιστούν βέβαιο ότι ανατροπή του ισχύοντος φορολογικού συστήματος θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων του Κράτους. Ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών των μηχανικών προς την κατεύθυνση της εξαγοράς αποδείξεων και της αντιμετώπισης του υποκειμενικού πλέον τρόπου υπολογισμού των εσόδων τους από τους εφοριακούς ελεγκτές. Με την καθιέρωση, πριν από πολλά χρόνια, του ισχύοντος συστήματος, στην πράξη εδραιώθηκαν οι θεσμοθετημένες ελάχιστες αμοιβές των μηχανικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύνολο τους οι αμοιβές μηχανικών κατά το 2009 ήσαν 30% υψηλότερες από ότι θα προέκυπτε, αν, σε όλες τις περιπτώσεις, δηλώνονταν οι ελάχιστες. Επιπροσθέτως, οι μηχανικοί φορολογούνται με ένα σύστημα το οποίο δεν έχει κόστος συλλογής του φόρου, ο οποίος, άλλωστε, στο  μεγαλύτερο ποσοστό του προεισπράττεται.

Σε ότι αφορά τα φορολογικά μέτρα τα οποία αναφέρονται στην οικοδομική δραστηριότητα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε κατά τη συνάντηση:

«Γνωρίζετε πολύ καλά την κατάσταση αλλά και τις διεξόδους που προσφέρει στην οικονομία αυτός ο τομέας: ένταση απασχόλησης, γρήγορη ανακύκλωση χρήματος στην πραγματική οικονομία, ελληνική προστιθέμενη αξία στο σύνολο, ενίσχυση ενός πολύ δυναμικού κομματιού της βιομηχανίας. Εμείς δίνουμε προοπτική στον τομέα. Αναφερόμαστε σε παρεμβάσεις στα υπάρχοντα κτίρια και τα νέα τα προσεγγίζουμε με βιοκλιματική λογική. Τα αρχικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από τη μια έδειχναν γνώση του προβλήματος, από την άλλη αγνόηση βασικών παραμέτρων. Η είσπραξη εσόδων δεν μπορεί γραφειοκρατικά να αποκοπεί από αναπτυξιακές ακόμη και περιβαλλοντικές επιλογές. Δεν μπορεί να ισχύει ότι το ένα Υπουργείο συγκεντρώνει   χρήματα και το άλλο κάνει πολιτική. Οι αποφάσεις του Υπ. Οικονομικών αυτοτελώς επηρεάζουν την ανάπτυξη. Ελπίζουμε ότι τελικά δεν θα κάνετε λάθη. Δεν είναι περίοδος ούτε πειραματισμών, ούτε πανικού».

 

Ο κ Αλαβάνος ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να εμπιστευθεί το ΤΕΕ. Θύμισε ότι επί δεκαετίες έχει παρέμβει σε θέματα που άπτονται της φορολογικής πολιτικής στηρίζοντας τα συμφέροντα των πολιτών, των εργαζομένων, της ανάπτυξης της χώρας: όπως το σύστημα αντικειμενικών αξιών, φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ. Έχει σημαία του την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και έχει συμβάλει όσο ελάχιστοι φορείς προς αυτήν την κατεύθυνση. Η αύξηση των εσόδων του Κράτους από δραστηριότητες των μηχανικών οφείλεται αποκλειστικά σε παρεμβάσεις του ΤΕΕ.

Εξάλλου, μετά το τέλος της συζήτησης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, αναφερόμενος στην γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, δήλωσε:

«Εμφανίζεται να υπάρχει ένα δίκτυο προστασίας του Ευρωπαϊκού δικαίου, υπέρ εκείνων που αποκόμισαν τα τελευταία χρόνια κέρδη στην Ελλάδα, αλλά δεν τα επένδυσαν στην Ελληνική αγορά. Κάθε μέτρο που θα πάρει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο θα βρει σύμμαχο το ΤΕΕ».

 

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.