ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι θα κάνουν ηλεκτρονική δήλωση στην εφορία και πότε

23:49 - 13 Ιουν 2006 | Φορολογία
Aνοιξαν τα «ηλεκτρονικά γκισέ» της εφορίας. Οι περίπου 300.000 Έλληνες που υπέβαλαν μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και οι περισσσότεροι από ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, καλούνται να εκπληρώσουν και τις τελευταίες υποχρεώσεις τους για το 2005.

Έτσι:

  • Έως και τις 12 Ιουλίου, θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά τα έντυπα Ε2, Ε3 και Ε9. Σχετική υποχρέωση έχουν μόνο όσοι υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση. Για την πρόσβαση στο σύστημα Taxis θα χρησιμοποιήσουν τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης. Αν είναι η σύζυγος αυτή που έχει υποχρέωση για την υποβολή των εντύπων τότε η πρόσβαση στο σύστημα θα γίνει μέσα από τον κωδικό του υπόχρεου (του συζύγου). Να σημειωθεί ότι το έντυπο Ε3 υποβάλλεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ενώ το Ε2 από όσους εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια. Όσο για το Ε9, θα υποβληθεί φέτος μόνο από όσους είχαν κάποια αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση κατά τη διάρκεια του 2005. Υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις αλλαγής στην οικογενειακή κατάσταση που οδηγούν στην συμπλήρωση του Ε9. Αυτές είναι η ενηλικίωση ενός παιδιού, ο θάνατος ή το διαζύγιο.
  • Όσοι υποχρεούνται να συμπληρώσουν τις περίφημες συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών, έχουν χρόνο μέχρι και τον Οκτώβριο. Βέβαια, όσοι θέλουν να ξεμπερδεύουν, μπορούν από τώρα να καταθέσουν ηλεκτρονικά τα σχετικά έντυπα καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων άνοιξε τις ηλεκτρονικές πόρτες από την προηγούμενη Πέμπτη. Οι προθεσμίες υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων έχουν ως εξής:

    • Έως 30/09 για αυτούς που έχουν Α.Φ.Μ που λήγει σε 1,2,3
    • Έως 7/10 για αυτούς που έχουν Α.Φ.Μ που λήγει σε 4,5,6
    • Έως 14/10 για αυτούς που έχουν Α.Φ.Μ που λήγει σε 7,8,9
    • Έως 21/10 για αυτούς που έχουν Α.Φ.Μ που λήγει σε 0

Η συγκεντρωτική κατάσταση θα υποβληθεί ηλεκτρονικά ακόμη και από αυτούς που υπέβαλαν χειρόγραφα την φορολογική δήλωση εισοδήματος. Κανονικά, όλοι θα πρέπει να έχουν κωδικούς πρόσβασης καθώς η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής υπήρχε και πέρυσι. Αν για κάποιο λόγο δεν διαθέτει κάποιος κωδικούς, θα πρέπει να τους ζητήσει στέλνοντας ένα e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει και όποιος έχει ξεχάσει τον κωδικό του.

Φέτος, το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε πολλές φορές γνώμη σχετικά με το ποιές συναλλαγές θα περάσουν στις συγκεντρωτικές καταστάσεις. Οι οριστικές αποφάσεις έχουν ως εξής: Για τις συναλλαγές των ημερολογιακών ετών 2005, 2006 και 2007 δεν συμπεριλαμβάνονται – δεν καταχωρούνται:

- Τα φορολογικά στοιχεία που έχουν εκδοθεί για συναλλαγές ποσού, καθαρής αξίας (χωρίς το Φ.Π.Α.) μέχρι 300 ευρώ. Συμπεριλαμβάνονται δηλαδή μόνο τα στοιχεία αξίας άνω των 300 ευρώ (χωρίς το Φ.Π.Α.).

- Τα φορολογικά στοιχεία (ανεξαρτήτως ποσού) που έχουν εκδοθεί για συναλλαγές για τις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής στοιχείων για διασταύρωση σύμφωνα με τα οριζόμενα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. και των όσων έχουν γίνει δεκτά με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1163/1994 (εξαιρούμενες συναλλαγές – όπως ενδεικτικά τόκοι καταθέσεων, συναλλαγές από και προς την αλλοδαπή, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λ.π. δεν καταχωρείται ούτε το συνολικό ύψος των εσόδων ή των δαπανών των εν λόγω συναλλαγών).

-  Το συνολικό έσοδο των λιανικών πωλήσεων.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.