ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΦΑΠ τριών ετών σε 5 μήνες καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες

11:36 - 10 Οκτ 2013 | Φορολογία
Σε απόγνωση βρίσκονται περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που καλούνται να πληρώσουν μέσα σε πέντε μήνες τους φόρους ακίνητης περιουσίας τριών ετών (2011, 2012 και 2013), οι οποίοι δεν είχαν αποσταλεί στην ώρα τους λόγω... προεκλογικής περιόδου.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η λήψη και του τρίτου εκκαθαριστικού για τον ΦΑΠ έχει προκαλέσει σοκ και οι περισσότεροι εκ των ιδιοκτητών προσφεύγουν στις εφορίες προκειμένου να ζητήσουν διακανονισμό, αφού αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ πρέπει να καταβάλουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου την τρίτη δόση για τον ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012 και την πρώτη δόση για τον ΦΑΠ του 2013.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ενδεικτικά της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν τους φόρους είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (από τον Ιανουάριο του 2013) ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη μη καταβολή των φόρων ακινήτων ανέρχονται στα 847 εκατ. ευρώ.
Διευθυντής μεγάλης εφορίας αναφέρει ότι "είναι χιλιάδες οι πολίτες που ζητούν ρύθμιση για την καταβολή των φόρων ακίνητης περιουσίας. Ζητούν μάλιστα περισσότερες δόσεις από τις 12 που προβλέπει η πρόσφατη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη".
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η σημερινή κατάσταση έχει τις ρίζες της στην σχετική απόφαση που ελήφθη την άνοιξη του 2012. Όπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στην εφημερίδα, η αποστολή των εκκαθαριστικών τότε ματαιώθηκε μετά άνωθεν παρεμβάσεις γιατί θα συνέπιπτε με την προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, και από τους τρεις φόρους έχει υπολογισθεί η είσπραξη 800 εκατ. ευρώ.

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μάξιμου, με βασικό θέμα το νέο Ενιαίο Φόρο στα ακίνητα.

Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες είναι να πειστεί η τρόικα οτι η εισπραξιμότητα του νέου φόρου θα φτάσει στο 75%, και θα βεβαιωθούν συνολικά φόροι συνολικού 3,85 δισ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:40 - 10 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.