ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ένα "μάτι" του υπ. Οικονομικών στο Κτηματολόγιο, το άλλο στο Περιουσιολόγιο

00:01 - 23 Οκτ 2013 | Φορολογία
Το ένα "μάτι" του υπ. Οικονομικών στο Κτηματολόγιο, το άλλο στο Περιουσιολόγιο
Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνει το Κτηματολόγιο, καθώς η ολοκλήρωσή του ουσιαστικά θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για τη δημιουργία του Περιουσιολογίου.

Άλλωστε ήδη με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα μπορεί να μπαίνει στην βάση δεδομένων του Κτηματολογίου και να βλέπει τα αρχεία του "τσεκάροντας" κάθε πολίτη.

Ειδικότερα, η κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει τη διασύνδεση των συστημάτων της εταιρείας «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΚΧΑ) με το υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποκτήσει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία ακινήτων, εγγραπτέων δικαιωμάτων και δικαιούχων του Εθνικού Κτηματολογίου. Αλλά και η ΕΚΧΑ θα έχει πρόσβαση σε δεδομένα που τηρεί η ΓΓΠΣ και τα οποία θα ανταλλάσσει είτε με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών, είτε με ψηφιακά μέσα μεταφοράς.

0895473
Ανεξαρτήτως του τρόπου ανταλλαγής δεδομένων ΓΓΠΣ και ΕΚΧΑ οφείλουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα και να χρησιμοποιούν τις πλέον τεχνικά πρόσφορες και επαρκείς μεθόδους κρυπτογραφίας για την κωδικοποίηση των πληροφοριών που περιέχουν τα υπό ανταλλαγή δεδομένα. Η ανταλλαγή δεδομένων θα ενεργοποιείται κάθε φορά με την υποβολή ψηφιακού αιτήματος το οποίο θα πρέπει να είναι ψηφιακά υπογεγραμμένο.
Η πορεία ανταλλαγής της πληροφορίας θα εποπτεύεται από τους δύο οργανισμούς καθ' όλη την διάρκεια ισχύος της και, σε περίπτωση που ανακύπτει οιαδήποτε απόκλιση, τεχνική ή λειτουργική, η υπηρεσία μετά από κοινή απόφαση των οργανισμών θα διακόπτεται άμεσα και θα επαναλειτουργεί σύμφωνα με το «Εγχειρίδιο Λειτουργίας Διαδικασιών Μετάδοσης και Λήψης Πληροφοριών».

 

0131243

Τελευταία τροποποίηση στις 08:01 - 23 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.