ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι δανειστές απαιτούν ξανά: Γυρίστε τον ΦΠΑ εστίασης στο 23%

15:43 - 03 Δεκ 2013 | Φορολογία
Οι δανειστές απαιτούν ξανά: Γυρίστε τον ΦΠΑ εστίασης στο 23%
Συνέχεια στις εξ αποστάσεως διαφωνίες δίνει η τρόικα βάζοντας μια νέα απαίτηση στις διαπραγματεύσεις της με την ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των διεθνών δανειστών φέρονται να έχουν ζητήσει την επαναφορά του ΦΠΑ εστίασης από το 13% στο 23%.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από το ΓΛΚ θέλουν τα έσοδα του προϋπολογισμού από τον ΦΠΑ εστίασης να έχουν μείνει σχεδόν αμετάβλητα παρά τη μείωση του συντελεστή κατά 10 μονάδες.
Ωστόσο, η τρόικα δεν αποδέχεται τα στοιχεία και εκτιμά πως αν και το 2014 παραμείνει ο συντελεστής ΦΠΑ εστίασης στο 13%, τότε θα προκύψει πρόσθετο δημοσιονομικό κενό που θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι το καλοκαίρι οι δανειστές δέχθηκαν να μειωθεί πιλοτικά για ένα εξάμηνο ο συντελεστής ΦΠΑ εστίασης με την προϋπόθεση αναλόγως με τα αποτελέσματα στο ταμείο να επαναξιολογηθεί το μέτρο.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός είχε πάρει προσωπικά την υπόθεση μείωσης του συγκεκριμένου φόρου και στα μέσα Ιουλίου -μεσούσης της τουριστικής περιόδου- είχε ανακοινώσει το μέτρο λέγοντας:
"Είπα στην τρόικα ότι με τη μείωση από το 23% στο 13% θα αυξηθεί ο τζίρος, θα αυξηθούν αντί να μειωθούν τα έσοδα του κράτους και θα περιοριστεί και η φοροδιαφυγή. Δεν το πιστεύουν ακόμα. Δέχθηκαν, όμως, να δοκιμάσουν για πρώτη φορά μείωση φορολογίας".
Δυστυχώς, λίγους μήνες μετά, η τρόικα θεωρεί ότι το πείραμα απέτυχε και ζητά την άρση εφαρμογής του μέτρου φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση που δεν θέλει ούτε και για επικοινωνιακούς λόγους να γυρίσει μπούμερανγκ το θέμα για το οποίο πάσχισε τόσο. 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:17 - 03 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.