ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η φοροδιαφυγή και υπεροφορολόγηση «τρώει» τη μείωση του ΦΠΑ εστίασης

09:47 - 04 Δεκ 2013 | Φορολογία
Στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και της φοροδιαφυγής κινδυνεύει να βυθιστεί το πρώτο μέτρο αποκλιμάκωσης της φορολογίας που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για το ΦΠΑ στην εστίασης για το οποίον θέτει θέμα το ΔΝΤ.
Η αδυναμία του κράτους να μειώσει τη φοροδιαφυγή, η δραστική μείωση της ζήτησης, η ασφυξία στην οποία καταδίκασε τις επιχειρήσεις με την υπεροφρολόγηση, η εκτόξευση κατά 125% τα τελευταία χρόνια των ειδικών φόρων κατανάλωσης των ποτών, που επηρεάζουν δομικά την εστίαση ωστόσο πρέπει να ληφθούν υπόψιν στην όποια ανάλυση γίνεται για το κατά πόσο υπάρχει effective tax rate στην Ελλάδα
Πηγές, πάντως, του Ταμείου κάνουν λόγο για μέτρο πιλοτικό που δεν αποδίδει, καθώς πιστεύουν ότι η μείωση στο 13% θα επιφέρει το 2014 μείωση εσόδων της τάξης των 200 - 300 εκατ ευρώ.
Με δεδομένη λοιπόν την αδυναμία της κυβέρνησης να βρει από κάπου αλλού αυτά τα λεφτά επιμένουν. Μάλιστα τονίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες του R, ότι εάν κρατιόταν οι συντελεστές με την άνοδο του τουρισμού το ΥΠΟΙΚ θα είχε τώρα ένα μαξιλάρι 200 εκατ. ευρώ από έσοδα του 2013.
Πάντως στο Υπ. Οικονομικών παραπέμπουν στην καλή πορεία των εσόδων σε σχέση με το στόχο χωρίς να θέλουν να σχολιάσουν τα όσα υποστηρίζει το ΔΝΤ.
Εμμέσως, όμως πλην σαφώς, δεν αποδέχονται την όποια πρόταση, επαναφοράς στο καθεστώς ante. Μάλιστα αναγνωρίζουν ότι και σε άλλους κλάδους εμμέσων φόρων π.χ. ΕΦΚ ποτών  τα αποτελέσματα της υπεροφρολόγησης ήταν καταστροφικά.
 

Καταστροφική η υπεροφορολόγηση

 
Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε σε πρόσφατο άρθρο του στην Καθημερινή ο Ισίδωρος  Ρεβάχ Πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών, η  αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ) κατά 125% τη διετία 2008-2010 και του ΦΠΑ είχε εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις, προκαλώντας μετακύλιση της κατανάλωσης σε προϊόντα που διαφεύγουν τη φορολογία, ένταση των διασυνοριακών αγορών, όξυνση του λαθρεμπορίου και της νοθείας με πιθανούς κινδύνους για την υγεία, καθώς και ενίσχυση των κινήτρων για φοροδιαφυγή.
Μάλιστα η  υπέρμετρη φορολογία, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, οδήγησε κατά την περίοδο 2010-2012 σε υποχώρηση της προστιθέμενης αξίας του κλάδου κατά 451 εκατ. ευρώ και σε απώλεια περισσοτέρων των 10.000 θέσεων εργασίας. Ενώ η αύξηση των φόρων είχε στόχο να τονώσει τα δημόσια έσοδα, πέτυχε το αντίθετο, τα μείωσε και κατέφερε σημαντικό πλήγμα στην αγορά.
Πάντως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση του προϋπολογισμού για το εάν υπάρχει υπερφορολόγηση ή όχι, με αφορμή και την κόντρα Μπακογιάννη – Στουρνάρα στην επιτροπή, είπε: «Στη συζήτηση μεταξύ της κ. Μπακογιάννη και του κ. Στουρνάρα για το εάν υπάρχει υπερφορολόγηση ή όχι, η απάντηση εξαρτάται, διότι ο μέσος όρος –έχει δίκιο ο κ. Στουρνάρας- δεν είναι πολύ μεγάλος.
Ξέρουμε, όμως, από τη στατιστική και απ’ όλα τα άλλα, ότι ο μέσος όρος κρύβει πολλά πράγματα όταν υπάρχουν άκρα. Άρα, πρέπει να πας στο μέσο κι άμα πας στους εκατό Έλληνες και πάρεις τον πεντηκοστό, δηλαδή το μέσο Έλληνα, είναι πολύ μεγάλη η φορολόγηση».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.