ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φορολογικές δηλώσεις με ανατροπές και παγίδες

11:46 - 10 Φεβ 2014 | Φορολογία
Φορολογικές δηλώσεις με ανατροπές και παγίδες
Πολλές "εκπλήξεις" επιφυλάσσει η φετινή φορολογική δήλωση για 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενους σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.
Μεταξύ άλλων, φέτος καταργούνται 12 κωδικοί-κλειδιά που αφορούν τις αφορολόγητες δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα κ.α., ενώ οι δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες, θα αλλάξει η φορολογική κλίμακα, οι δηλώσεις των προστατευόμενων μελών κ.α.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο νέο έντυπο υπάρχουν προσθήκες και αλλαγές σε 10 σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η μη συμπλήρωση τους η τυχόν λάθη θα στερήσουν στους φορολογούμενους ελαφρύνσεις και θα φουσκώσουν τον τελικό φόρο στο εκκαθαριστικό.

Από εφέτος οι δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων θα είναι προσυμπληρωμένες από το υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά στα στοιχεία για τα φορολογητέα ποσά των μισθών και των συντάξεων, αλλά και τους αναλογούντες και παρακρατηθέντες φόρους εισοδήματος.

Επίσης, προσυμπληρωμένα θα είναι τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες, τα ΙΧ, τα σκάφη και τις πισίνες.

Επιπλέον καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, όπως επίσης και τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα καθώς και η φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.

Συγκεκριμένα θα επιβληθεί συντελεστής φόρου:

1. 22% σε ετήσιες αποδοχές μέχρι 25.000 ευρώ,

2. 32% σε ετήσιες αποδοχές από 25.000 ευρώ μέχρι 42.000 ευρώ και

3. 42% στο τμήμα των ετήσιων αποδοχών από τις 42.000 ευρώ και άνω.

Ο φόρος που προκύπτει από τις ανωτέρω κλίμακες θα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.500 ευρώ, για εισοδήματα από εκεί και πάνω και μέχρι 41.500 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος που προστίθενται, ενώ πάνω από τις 41.500 ευρώ δεν προβλέπεται καμία έκπτωση φόρου.

Δεν θα ισχύουν από φέτος οι εκπτώσεις στον φόρο εισοδήματος μέχρι και 10% από τις δαπάνες για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, αλλά - για μισθωτούς και συνταξιούχους - θα ισχύσει έκπτωση ίση με 10% του ποσού της δαπάνης για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις που υπερβαίνει το 5% του συνολικού ετήσιου φορολογούμενου εισοδήματός.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει αυτοτελή φόρο στα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα που απέκτησε κάθε φορολογούμενος, ο οποίος άσκησε ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα. Ο φόρος αυτός υπολογίζεται στο 26% από το πρώτο ευρώ έως και τις 50.000 ευρώ, και στο 33% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Επίσης, θα επιβληθεί φόρος 10% για εισοδήματα από μισθώματα μέχρι 12.000 ευρώ και φόρος 33% για τα εισοδήματα που θα ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ. Αυτοτελής φόρος θα επιβληθεί και στα γεωργικά εισοδήματα.

Ακόμη, από φέτος θα φορολογούνται όλοι οι νέοι άνω των 18 ετών εφόσον δεν είναι προστατευόμενα μέλη ή έχουν εισόδημα άνω των 3.000 ευρώ.

Οι τραπεζικές καταθέσεις από φέτος μπαίνουν στο μικροσκόπιο με το υπουργείο να προχωράει σε "φακέλωμα" με στόχο την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ταυτόχρονα περισσότερος φόρος θα υπολογιστεί σε όσους έχουν νομιμοποιήσει αυθαίρετα καθώς πλέον θα προσμετρώνται όλα τα τετραγωνικά.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι θα υποβάλουν φέτος τις δηλώσεις τους από τις 20 Μαρτίου μέχρι τις 30 Ιουνίου. Η υποβολή όλων των δηλώσεων θα γίνει ηλεκτρονικά, μέσω Taxisnet και οι φόροι θα υπολογίζονται αυτόματα με αποτέλεσμα τα εκκαθαριστικά να εκδίδονται και να αναρτώνται άμεσα στους λογαριασμούς των φορολογουμένων.

Οι φόροι προβλέπεται να καταβληθούν σε τρεις δόσεις με καταληκτικές ημερομηνίες την 31η Ιουλίου, την 30η Σεπτεμβρίου και την 30η Νοεμβρίου.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.