ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα πληρώσουμε μαζεμένους ως τέσσερις φόρους

10:24 - 17 Μαρ 2014 | Φορολογία
Θα πληρώσουμε μαζεμένους ως τέσσερις φόρους
Σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης θα κληθούν φέτος οι φορολογούμενοι να αποπληρώσουν μαζεμένους μέχρι και τέσσερις φόρους, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.
Πρόκειται για τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης, με συντελεστές 1% -4% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ ή 650 ευρώ και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους είχαν το 2013 στην κατοχή τους αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Έθνους, με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης που ξεκινά την Πέμπτη, θα εκδίδεται αυτομάτως το εκκαθαριστικό σημείωμα στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η Ταυτότητα Οφειλής με το συνολικό ποσό φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ.

Ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της δήλωσης οι φόροι θα καταβληθούν σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις σε συγκεκριμένες προθεσμίες. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι 30 Οκτωβρίου και η τρίτη μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης προβλέπεται έκπτωση 1,5%.

Φέτος για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους φορολογούμενους όχι μόνο να αναγράψουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα και τα έσοδα που απέκτησαν κατά το προηγούμενο έτος, αλλά και να τα παρουσιάσουν αναλυτικά κατά κατηγορία.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι τόκοι των καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογούμενων το 2013 θα πρέπει να δηλωθούν από το πρώτο λεπτό του ευρώ.

Ωστόσο το θέμα αυτό αναμένεται να διορθωθεί με νομοθετική ρύθμιση που θα περιληφθεί σε διάταξη του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα. Η διάταξη θα προβλέπει τη δήλωση των τόκων πάνω από ένα όριο, ενδεχομένως άνω των 250 ευρώ όπως ίσχυε για τις φορολογικές δηλώσεις του 2013.

Με πληροφορίες από το Έθνος
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.