ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατασχέσεις ακινήτων για 170.000 φορολογούμενους

11:09 - 06 Μαϊ 2014 | Φορολογία
Κατασχέσεις ακινήτων για 170.000 φορολογούμενους
Το 15%, συνολικά 1.380.000 φορολογούμενων, που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση χρεών, έχασαν τη ρύθμιση στην οποία είχαν υπαχθεί για τον φόρο των εισοδημάτων, λόγω αδυναμίας να εξοφλήσουν τις δόσεις τους.

Συνολικά 170.000 φορολογούμενοι, που βγήκαν εκτός ρυθμίσεων των δόσεων των φόρων τους και δεν κατάφεραν να πληρώσουν την Εφορία, θα έρθουν αντιμέτωποι με κατασχέσεις στα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Άλλωστε, έχοντας υποβάλει οι ίδιοι οι οφειλέτες αναλυτικές δηλώσεις εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης ταυτόχρονα με τις αιτήσεις υπαγωγής στις ρυθμίσεις, διευκολύνουν την Εφορία ως προς την άμεσγ υλοποίηση του άνωθεν. Σημειωτέον πως για χρέη άνω των 50.000 ευρώ οι οφειλέτες έπρεπε να προσκομίσουν υποχρεωτικά και βεβαίωση από ανεξάρτητο εκτιμητή, ενώ για χρέη άνω των 150.000 ευρώ είχαν ζητηθεί επιπλέον εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες.

 

Μοναδική λύση για τους οφειλέτες που έχασαν τις ρυθμίσεις είναι, πλέον, να ζητήσουν την υπαγωγή τους στη νέα «πάγια ρύθμιση», η οποία όμως προβλέπει πάρα πολύ αυστηρούς όρους ένταξης και επιτρέπει την εξόφληση του χρέους μόνο σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις. Σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις επιτρέπει την εξόφληση σε 13 έως 24 δόσεις (εάν το χρέος έχει προκύψει από έκτακτη αιτία). Σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης, ο οφειλέτης θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 15% επί του ποσού της δόσης αυτής. Η εκπρόθεσμη αυτή δόση, μαζί με την αναλογούσα προσαύξηση, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξοφλείται μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.


Τι πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες

Αντίμετωπος με κατασχέσεις θα βρεθεί ένας οφειλέτης, αν: 
α) Καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα. Παρά το γεγονός ότι προβλέπεται πρόστιμο 15%, εντούτοις ο έφορος μπορεί να διατάξει κατάσχεση κατάθεσης.
β) Δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ καθ’ όλο το διάστημα κατά το οποίο είναι ενταγμένος στη ρύθμιση. Εστω και μία δήλωση να μην υποβάλει, θα χάνει τη ρύθμιση για όλα τα παλιά χρέη του.
γ) Αφήσει απλήρωτο οποιοδήποτε νέο χρέος του προς το Δημόσιο με αποτέλεσμα αυτό να καταστεί ληξιπρόθεσμο. Αν δηλαδή καθυστερήσει έστω και μία μέρα να εξοφλήσει εμπρόθεσμα τον τρέχοντα φόρο εισοδήματος, τον τρέχοντα ΦΠΑ, μια δόση φόρου κληρονομιάς ή τα τέλη κυκλοφορίας, τότε θα τίθεται αυτόματα εκτός ρύθμισης και για τα παλιά χρέη του.
δ) Διαπιστωθεί ότι έχει υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία για την εισοδηματική και την περιουσιακή του κατάσταση προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.



Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.