ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φόρος μέχρι και 40,3% για αυτοαπασχολούμενους ακόμη και με ζημιές το 2013

11:17 - 09 Μαϊ 2014 | Φορολογία
Φόρος μέχρι και 40,3% για αυτοαπασχολούμενους ακόμη και με ζημιές το 2013
"Παγίδες" υπερφορολόγησης για 500.000 αυτοαπασχολούμενους από το υπουργείο Οικονομικών, μέσω των διατάξεων για τα τεκμήρια διαβίωσης.- Έρχεται φόρος με τελικό συντελεστή 40,3%, από το πρώτο ευρώ.

Οι περισσότεροι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2013 άσκησαν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα (έμποροι, βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ.) θα υποχρεωθούν φέτος να εμφανίσουν στην Εφορία εξωπραγματικά φορολογητέα εισοδήματα, με βάση τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με τελικό συντελεστή 40,3%, από το πρώτο ευρώ (φόρο 26% και προσαύξηση 55% λόγω προκαταβολής).

Τι ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους

Για ετήσια «καθαρά κέρδη» ύψους πολύ μεγαλύτερου των 3.000 ευρώ θα φορολογηθούν φέτος όλοι- μηδενός εξαιρουμένου- οι αυτοαπασχολούμενοι, ακόμη κι αν το 2013 είχαν ζημιά από την άσκηση των δραστηριοτήτων τους. Στη λίστα προστίθενται και οι εμποροβιοτέχνες που θα δηλώσουν για το 2013 πενιχρά καθαρά κέρδη χαμηλότερα των 3.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να προσδιορίσει τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματά τους με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, με τα τεκμαρτά ποσά καθαρών εισοδημάτων που θα προκύψουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, να φορολογούνται στη συνέχεια, με συντελεστή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ καθώς και με προσαύξηση 55% λόγω της επιβολής "προκαταβολής φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους".

Ειδικότερα, με βάση τις διατάξεις του ν. 4110/2013 που θα τεθούν σε εφαρμογή φέτος:

  • Τα εισοδήματα από την ατομική άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ή ελευθέριου επαγγέλματος, τα οποία αποκτήθηκαν το 2013, θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ο οποίος θα αυξάνεται περαιτέρω σε 33% για ποσά εισοδημάτων αυτής της κατηγορίας που υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ. Συνεπώς, για τους φορολογούμενους που ασκούν ατομικά εμπορικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα έχουν πάψει να ισχύουν, από τη χρήση του τρέχοντος έτους, τόσο το βασικό αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ όσο και τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια των 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα και των 3.000 ευρώ για το τρίτο τέκνο και κάθε ένα από τα επόμενα.
  • Με 26% από το πρώτο ευρώ και με 33% πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογούνται οι εμποροβιοτέχνες, οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους, καί για τα τεκμαρτά εισοδήματα τα οποία θα τους προσδιορίζει η Εφορία με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες» ή τα «τεκμήρια διαβίωσης», εφόσον τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι χαμηλότερα από τα εν λόγω τεκμαρτά εισοδήματα ή εφόσον δηλώσουν ζημίες.Κι αυτό διότι τα τεκμαρτώς προσδιοριζόμενα (με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης) εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων θα θεωρούνται κι αυτά ως εισοδήματα προερχόμενα από ατομικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα και συνεπώς θα φορολογούνται με το επαχθές καθεστώς του συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ! Οι διατάξεις περί «αντικειμενικών δαπανών» ή «τεκμηρίων διαβίωσης» προβλέπουν για κάθε φυσικό πρόσωπο ελάχιστο τεκμήριο 3.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για άγαμο ή 5.000 ευρώ εάν πρόκειται για έγγαμο. Προβλέπουν επίσης τεκμήριο 40 ευρώ ανά τ.μ. για τα πρώτα 80 τ.μ. κάθε διαμερίσματος που χρησιμοποιεί ο φορολογούμενος.
  • Τα - φορολογούμενα με 26% από το πρώτο ευρώ - τεκμαρτά εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων θα επιβαρύνονται επιπλέον με «προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους», εφόσον οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν καταβάλει καθόλου φόρο, για τα εισοδήματα της χρήσης του έτους 2012! Η «προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους» θα ανέρχεται στο 55% του κύριου φόρου, δηλαδή θα προσαυξάνει κατά 55% τον φόρο που θα προκύπτει με την επιβολή του συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, εκτοξεύοντας την τελική επιβάρυνση στο 40,3%!
    Αυτή η επαχθέστατη φορολογική αντιμετώπιση θα ισχύσει συγκεκριμένα για περίπου 500.000 αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι, για το έτος 2013, θα εμφανίσουν στην Εφορία, πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα:
    - μέχρι 5.000 ευρώ, εφόσον δεν βαρύνονται με τέκνα
    - μέχρι 7.000 ευρώ, εφόσον βαρύνονται με 1 τέκνο
    - μέχρι 9.000 ευρώ, εφόσον βαρύνονται με 2 τέκνα
    - μέχρι 12.000 ευρώ, εφόσον βαρύνονται με 3 τέκνα
    - μέχρι 15.000 ευρώ, εφόσον βαρύνονται με 4 τέκνα
    - μέχρι 18.000 ευρώ, εφόσον βαρύνονται με 5 τέκνα κ.ο.κ.

Να σημειωθεί, πως οι παραπάνω αυτοαπασχολούμενοι δεν πλήρωσαν πέρυσι καθόλου φόρο εισοδήματος επειδή τα ποσά των δηλωθέντων ή τεκμαρτών εισοδημάτων τους ήταν χαμηλότερα από τα αφορολόγητα όρια που ίσχυαν. Φέτος όμως που δεν θα ισχύσει πλέον κανένα αφορολόγητο όριο και που η φορολόγηση θα ξεκινά με 26% από το πρώτο ευρώ του πραγματικού ή του τεκμαρτού εισοδήματος τα πράγματα θα εξελιχθούν σε φορολογικό εφιάλτη για όλους αυτούς τους φορολογούμενους.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.