ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έξι δόσεις και μειώσεις ως 50% στον ΕΝΦΙΑ

11:16 - 23 Αυγ 2014 | Φορολογία
Έξι δόσεις και μειώσεις ως 50% στον ΕΝΦΙΑ
Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το πακέτο ρυθμίσεων για τις αλλαγές στον φόρο ακινήτων. Ανοικτό ενδεχόμενο για μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή στο 13%.

Συγκεκριμένα, οι δόσεις εξόφλησης του φόρου θα αυξηθούν σε έξι (έως τον Φεβρουάριο του 2015) και όχι τελικά σε επτά, όπως ήταν τουλάχιστον οι αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης έπειτα από την επισήμανση της ΕΛΣΤΑΤ ότι υπάρχει η δυνατότητα τα έσοδα που θα εισπραχθούν έως και τον Μάρτιο να εγγραφούν στον φετινό προϋπολογισμό.

Η αποπληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά, με διαδικασίες-εξπρές, ενώ αναμένεται να υπάρχουν απαλλαγές για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ίσως και μία παραπάνω δόσης εξόφλησης του φόρου.

Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί έως και πάνω από 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, σε 4.000 οικισμούς που είναι εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου 500.000 ιδιοκτήτες.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΝΦΙΑ έως 30% για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (οικίες και επαγγελματικά), που αποδεδειγμένα δεν αποφέρουν έσοδα στους ιδιοκτήτες τους.

Μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα στα "Νέα Σαββατοκύριακο", η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επεκτείνει το "πείραμα" της μείωσης του ΦΠΑ -από 23% σε 13%- στην εστίαση και σε άλλους τομείς της οικονομίας, προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη, αλλά και να περιορίσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις στους πολίτες.

Πρώτος υπό εξέταση κλάδος είναι αυτός της οικοδομής, όπου η "βουτιά" λόγω της κρίσης είναι διαρκής, καθώς οι τιμές έχουν καταρρεύσει, ενώ το "στοκ" των απούλητων κατοικιών ξεπερνά τις 150.000. 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:41 - 24 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.