ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς παράταση η υποβολή δηλώσεων

09:13 - 27 Ιουν 2016 | Φορολογία
Προς παράταση η υποβολή δηλώσεων
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα να παραταθεί μέχρι τις 22 Ιουλίου.

Ωστόσο δεν πρόκειται να αλλάξουν οι προθεσμίες για την πληρωμή του φόρου και ο οποίος θα πρέπει να καταβληθεί σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως το τέλος Νοεμβρίου.

 

Για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου δεν υπάρχει πλέον η έκπτωση 2% που ίσχυε μέχρι πέρυσι.


Η παράταση των φορολογικών δηλώσεων συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι η ροή στο Taxisnet είναι αργή, καθώς με βάση τα τελευταία στοιχεία δεν έχουν υποβληθεί περίπου 2 εκατομμύρια δηλώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη θα πρέπει το σύστημα να δεχθεί έναν τεράστιο όγκο δηλώσεων που εκ των πραγμάτων είναι εκτός των ορίων αντοχής του. Ταυτόχρονα, αν δεν δοθεί παράταση εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις για εκπρόθεσμη δήλωση.



Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι για περίπου το 33% τα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά με τον μέσο φόρο να κινείται στα 1.000 ευρώ, ενώ για το 18% των φορολογουμένων εκδίδονται πιστωτικά εκκαθαριστικά με τον μέσο επιστρεφόμενο φόρο στα 260 ευρώ.

 

Για το 49% των δηλώσεων προκύπτουν μηδενικά εκκαθαριστικά. Επισημαίνεται ότι φέτος αυξημένο φόρο καλούνται να πληρώσουν όσοι το 2015 είχαν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ λόγω της αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.