ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ: Διόρθωση «λαθών» στο Ε9 με μισό πρόστιμο

16:35 - 03 Αυγ 2016 | Φορολογία
ΥΠΟΙΚ: Διόρθωση «λαθών» στο Ε9 με μισό πρόστιμο
Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους φορολογούμενους να διορθώσουν τυχόν λάθη στο Ε9 έως τις 30 Νοεμβρίου, καθώς με αυτήν την κίνησή τους θα γλιτώσουν το 50% του προστίμου.

Η παράταση των εκπτώσεων στα πρόστιμα (πρακτικά στοιχίζουν 50 ευρώ) συνδέεται μάλιστα, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με λάθη στη συμπλήρωση των Ε9 παρελθόντων ετών των φορολογουμένων τα οποία εμποδίζουν την ορθή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Τα λάθη, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών συνδέονται κυρίως με την αποτύπωση των αγροτεμαχίων στις δηλώσει Ε9 και ήταν και αυτά (σε συνδυασμό με τους γνωστούς λανθασμένους υπολογισμούς) τα οποία απείλησαν φέτος την κυβέρνηση με εκκαθαριστικά-τέρας τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.

 

Το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει ήδη στον πάγο για φέτος, τον συμπληρωματικό φόρο στα αγροτεμάχια, αλλά στο βαθμό όπου δεν προχωρήσουν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για το 2017 (ενδεχόμενο εξαιρετικά πιθανό, αν ληφθούν υπόψη οι σχεδιασμοί και οι ανακοινώσεις της τελευταίας διετίας οι οποίοι έμειναν στα χαρτιά δίνοντας τη θέση τους μόνο σε επιβαρύνσεις) ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια θα αναβιώσει του χρόνου. Με την τροπολογία η οποία κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και υπογράφεται από τους Ευ. Τσακαλώτο και Τρ. Αλεξιάδη , παρατείνεται από τη λήξη της (29.7.2016), και για τέσσερις ακόμη μήνες (δηλαδή έως 30.11.2016) η προθεσμία υποβολής αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επομένων.

 

Για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν έως και την προαναφερόμενη νέα καταληκτική ημερομηνία, το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 4 του ν.2523/1997 ή το πρόστιμο του άρθρου 54 του ν.4174/2013 μειώνεται στο μισό.

 

Όπως αναφέρεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση με την προτεινόμενη διάταξη παρατείνεται η προθεσμία που είχε παρασχεθεί στους φορολογουμένους να υποβάλουν δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, με μειωμένους στο μισό τους σχετικούς πρόσθετους φόρους ή τα πρόστιμα για τα οποία θα απαιτηθεί αυτοπρόσωπη παρουσία των φορολογουμένων στις Δ.Ο.Υ., προκειμένου να απεικονίσουν ορθά την περιουσιακή τους κατάσταση, δεδομένου ότι όπως προκύπτει από τα μηχανογραφικά στοιχεία, υπάρχουν σοβαρά λάθη στην περιγραφή των ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο ορθός υπολογισμός του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.