ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φρένο» στις επιστροφές φόρου μέχρι να εξοφληθεί ο ΕΝΦΙΑ-Έρχονται συμψηφισμοί

08:50 - 31 Αυγ 2016 | Φορολογία
«Φρένο» στις επιστροφές φόρου μέχρι να εξοφληθεί ο ΕΝΦΙΑ-Έρχονται συμψηφισμοί
Καμία επιστροφή φόρου δεν πρόκειται να γίνει σε φορολογούμενο, ο οποίος δεν έχει εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ που του έχει βεβαιωθεί, κάτι που προβλέπεται από τη φορολογική νομοθεσία. Μάλιστα, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ανοίγει τώρα το δρόμο για τον συμψηφισμό των χρεών και των απαιτήσεων των φορολογουμένων.

Ωστόσο, πολλοί φορολογούμενοι έχουν την απορία αν πρέπει να ζητήσουν οι ίδιοι από την εφορία να γίνει συμψηφισμός ή αν αυτό γίνεται αυτόματα.

 

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ακόμα κι αν δεν υποβληθεί αίτηση, ο συμψηφισμός θα γίνει, αλλά η υποβολή αίτησης από το φορολογούμενο επισπεύδει τη διαδικασία.

 

Επομένως, αν η επιστροφή φόρου που οφείλεται είναι ίση με τον ΕΝΦΙΑ που έχει βεβαιωθεί, τότε κανείς δεν χρωστά σε κανέναν. Αν ο ΕΝΦΙΑ όμως είναι μεγαλύτερος από το ποσό της επιστροφής φόρου, τότε η αίτηση συμψηφισμού δεν θα οδηγήσει σε «σπάσιμο» της εναπομείνασας οφειλής σε πέντε δόσεις, αλλά το υπόλοιπο θα πρέπει να πληρωθεί αμέσως.

 

Αν ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει αίτηση συμψηφισμού στην εφορία του, ενδέχεται εντός Σεπτέμβρη να μην έχει λάβει την επιστροφή του φόρου, αλλά να πρέπει να πληρώσει κανονικά την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ με προσαύξηση σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής.

 

Να σημειωθεί ότι σε συμψηφισμό υπόκεινται:

 

1. Οι βεβαιωμένες οφειλές είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι.

 

2. Οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 6 του Κ.Ε.Δ.Ε., όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 67 του Ν .3842/2010.

 

3. Οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιοδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά (είτε με διευκόλυνση τμηματικής καταβολής είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με διοικητική πράξη).

 

4. Οι παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:25 - 31 Αυγ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.